В мач, завършил близо 4 часа след полунощ: Медведев "ремонтира" световния №53 в Мелбърн!

от в 17:52 на 18.01.2024
Мартин Петков

Даниил Медведев избегна огромната сензация, която бе напът да го сполети, след като се завърна от пасив с 0:2 сета и триумфира в двубоя си от втория кръг на Откритото първенство на Австралия. Руснакът и двукратен финалист в Мелбърн трябваше в заключителния двубой от тази фаза на надпреварата да се изправи срещу наглед непретенциозния Емил Руусувуори, който обаче демонстрира едно изключително високо тенис равнище, но дори това не съумя да пречупи третия поставен в схемата и бившият номер едно заслужи победата след "пълен ремонт" в мач, завършил 03:39 часа след полунощ местно време - 3:6 6:7(1) 6:4 7:6(1) 6:0.

По този начин Октопода оцеля в битката за титлата на Аустрелиън Оупън, макар и в хода на сблъсъка да страдаше от физически дискомфорт в областта на ходилото, като си гарантира място в третия кръг на надпреварата, където ще срещне 27-ия поставен Феликс Оже-Алиасим, когото през 2022-ра година също обърна от 0:2 сета в Мелбърн.

Още на старта на двубоя си проличаха някои пробойни в представянето на руснака, който взе поредица необмислени решения, довели до известен игрови превес в полза на аутсайдера, и по-нискоранкираният тенисист се оттегли с пробив аванс на първата почивка за мача. Постепенно с течение на времето Медведев съумя да се адаптира към случващото се и зададе монотонния си стил на игра, като достигна до три брейкбола в петия гейм, ала финландецът впечатли под напрежение със здравите нерви, които показа, и впоследствие повече не допусна преднината му резултата да бъде застрашена, записвайки откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част проблемите за московчанина в разиграванията се пренесоха и на начален удар, като подаването му нагледно страдаше от липса на постоянство и световният номер 53, без да чака втора покана, реализира пробив и още на два пъти разполагаше с възможности да отмъкне сервиса на фаворита, които обаче пропиля. С годините това се е доказало като "наказуемо", когато пропуснеш шанса си да вземеш аванс на третия поставен, то скоропостижно да се окажеш на губещата страна в спора и именно така си изпати Руусувуори, предвид факта че двукратният финалист установи контрол и спечели четири безответни гейма, за да поведе с 5:3.

Неочаквано с оглед видяното в последния четвърт час, бившата първа ракета на планетата се пропука, сервирайки за спечелването на частта, като макар и да бе близо до това да се реабилитира, осигурявайки си три сетбола на ретур, необичайното количество неточности в играта му се прояви и скандинавецът оцеля, а ние бяхме отведени в тайбрек. В секундите преди неговото начало, Медведев се оплака от сериозна болка в крака, свързана със спукването на мазол, като взе медицински таймаут, но интервенцията с физиотерапевта не даде желания от него резултат и Русуувуори бе "цар и господар" в дългия гейм, за да дублира водачеството си в сблъсъка.

В началото на третата част физическият дискомфорт за бившия шампион от US Open видимо все още стоеше на дневен ред и финландецът хвърли всички свои сили в търсене на ранен пробив аванс, но фаворитът спаси брейкбол и оцеля. Оттам насетне започна и тирадата на третия поставен, чието придвижване по корта видимо се подобри, а с това и броят на грешките му намаля значително, при което той напълно осуети атакуващия стил на противника и отмъкна последователно на два пъти подаването му. Световният номер 53 на свой ред обаче не бе готов да се предаде така лесно и откликна на предизвикателството с рибрейк, като броени минути по-късно разполагаше с точка да заличи изцяло пасива си, но Медведев най-после демонстрира хладнокръвие и отстоя своето, за да направи първата крачка към осъществяването на "пълен ремонт" в мача.

Руснакът подходи със завидно самочувствие на старта на четвъртия сет, когато засвидетелства блестяща къса топка и проби на нула, като в следващите минути избегна съдбата на съперника си и се завърна от 0:40, затвърждавайки предимството си. Скоропостижно обаче от поведението на Медведев ясно си пролича, че той все така изпитва болка в ходилото си и непълноценното му придвижване по корта позволи на Руусувуори да се завърне в сета, като навакса пасива си от брейк и макар напрежението да можеше да се реже с нож, то всичко предстоеше да бъде решено в тайбрек. Там на пиадестала излезе големият стратег Медведев, който проведе с огромно майсторство и мисъл всяка от точките, като лимитира шансовете пред финландеца дори да се надява на нещо и равенството в общия резултат на съревнованието беше факт.

В решителния пети сет Медведев до голяма степен имаше комфорта да "бере плодовете" на стореното от себе си в последния час и половина от срещата, като изтощеният физически и психологически финландец по никакъв начин не съумя да прояви съпротива и фаворитът "върза геврек" на световния номер 53 за завършек на тази среднощна епика.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В мач, завършил близо 4 часа след полунощ: Медведев "ремонтира" световния №53 в Мелбърн! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | григор димитров | даниил медведев | емил руусувуори

Коментари





Следвайте ни в Facebook