В наелектризиращ мач: Циципас сломи Беретини и запази шансовете на Гърция за финал!

от в 10:03 на 07.01.2023
Мирела Николова

Отборното състезание United Cup приближава своята развръзка и през днешния ден ще станат ясни двете страни, които ще си оспорват трофея в неделния ден. По-рано днес САЩ разгроми Полша с 5:0, след което бе време да бъде излъчен и вторият финалист в турнира между тимовете на Италия и Гърция.

През вчерашния ден италианците поведоха с 2:0 в общия резултат след победи на Мартина Тревизан и Лоренцо Музети съответно над Мария Сакари и Стефанос Сакеларидис. По този начин "адзурите" имаха нужда от само един успех от три мача днес, за да се класират за заключителния сблъсък в надпреварата.

 Задачата да донесе победата на страната си, се падна на Матео Беретини, но за тази цел италианецът трябваше да преодолее съпротивата на световния №4 Стефанос Циципас. Двамата оправдаха очакванията за вълнуваща битка, предлагайки на зрителите тенис от най-висока класа и изобилие от зрелищни размени на удари, но в крайна сметка след 2 часа и 36 минути игра на корта гъркът успя да наложи волята си, осъществявайки обрат с 4:6 7:6(2) 6:4. Така той стопи изоставането на страната си - 1:2, запазвайки шансовете за класиране напред.

Още от първите минути на срещата динамиката в разиграванията бе изключително високи и престрелките от основната линия бяха в изобилие. За пореден ден видяхме значителното подобрение в бекхенда на Беретини, който в по-голямата част от случаите избираше да го изпълни плоско, не както досега често да прибягва до сечен удар. Това му помагаше да не губи инициативата в разиграванията и дори още повече да вдига темпото на размените, предизвиквайки неточност от ракетата на противника.

В седмия гейм от сета станахме свидетели на решителния пробив в сметката на италианеца, който пласира изумителен минаващ удар от бекхенд по правата и съумя да се възползва от поредицата непредизвикани грешки на Циципас, за да вземе аванс в резултата. Последваха няколко рутинно спечелени подавания от сервиращите и не след дълго бе сложен край на откриващата част в полза на световния №16.

Високото ниво на игра се запази и във втория сет, където двамата състезатели продължиха да се стремят да налагат агресивния си стил на игра от дъното на корта. Финалистът от Уимбълдън 2021 повиши процента си на вкаран първи сервис и бързите точки в актива му се трупаха една след друга. Началният удар на Циципас също функционираше безотказно и в хода на частта възможностите за пробив изцяло отсъстваха. Така се стигна и до най-логичния завършек на сета, а именно тайбрек, в който напрежението взе връх у Беретини и той допусна цели три непредизвикани грешки от форхенд страната, с което предаде частта в сметката на гърка.

В началото на третия сет геймовете преминаваха под пълния контрол на сервиращите до шестия гейм, който се превърна в истинско изпитание за волята на Циципас. Той бе поставен под огромно напрежение след редица отлично конструирани атаки на римлянина, който успя да се сдобие с брейкбол. В този момент обаче балканецът се възползва от енергията, която получаваше от сънародниците си по трибуните, и благодарение на впечатляващата си стабилност от основната линия съумя да излезе невредим от затруднената ситуация.

Пропуснатата възможност оказа влияние върху Беретини в ответното му подаване, където отново неговото най-силно оръжие - форхендът, му изневери и след няколко непредизвикани пропуска именно от тази страна се стигна до пробив в актива на световния №4, който няколко гейма по-късно можеше да ликува с крайната победа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В наелектризиращ мач: Циципас сломи Беретини и запази шансовете на Гърция за финал! Мирела Николова
Теми:  
atp | united cup | гърция | италия | матео беретини | Обзори | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook