В първокласно тенис зрелище: Григор имаше шансовете си, но Алкарас се оказа твърде силен

от в 22:17 на 23.06.2023
Мартин Петков

Григор Димитров изигра силен двубой в четвъртфиналната фаза на АТР 500 турнира в Куинс, но не съумя да преодолее изпитанието Карлос Алкарас и напусна турнира. Българинът, който триумфира с титлата в Лондон през 2014-а година, явяваща се негова единствена в кариерата на тревни кортове, имаше отлична седмица досега в надпреварата, записвайки четири поредни двусетови победи, ала през днешния ден допусна колебания във важните моменти от сблъсъка и доскорошният номер едно се възползва, за да се поздрави с крайния успех, дошъл след час и 32 минути престой на корта - 6:4 6:4.

По този начин испанецът се класира за дебютния си полуфинал в кариерата върху зелената настилка и в спор за място на финала ще спори с набиращия скорост Себастиан Корда, докато Гришо, който се отказа от участието си идната седмица на надпреварата в Ийстбърн, предстои да го видим отново в игра на Уимбълдън, където стискаме палци да е в още по-добра форма.

Стартът на двубоя за българина изглеждаше позитивен, след като той разчиташе на първия си сервис и поведе с 40:15, но оттам насетне играта му претърпя сериозен крах и той направи две двойни грешки, както и на два пъти изпрати форхенда си в аут, с което на практика доброволно предаде откриващото си подаване в актива на топ поставения. Същевременно испанецът поддържаше необходимото равнище в моментите си на собствен сервис, като демонстрира нагледно подобрението си върху зелената настилка и по нищо не личеше, че това му е едва девети мач на трева в кариерата, взимайки под внимание подготовката му за завършващ удар, която бе просто безупречна.

С течение на времето най-добрият ни тенисист съумя да навлезе в нужната кондиция и стабилизира началния си удар, за да бъдем отведени до навярно фундаменталния шести гейм, когато Алкарас подаваше при 3:2 в своя полза, но това далеч не се оказа лесна задача за него, след като Григор засвидетелства класата си за игра на зелено и преминаваше от защита в атака само с един удар, което му помогна да си осигури цели три брейкбола.

Изправен пред угрозата да изгуби предимството си, Карлитос в ключовите ситуации превключваше на следващата предавка и именно под напрежение пласира една от магичните си къси топки, с което сломи устрема на бившия шампион в турнира и затвърди аванса си. Оттам насетне двамата отново се завърнаха към безпроблемните си геймове на сервис и Алкарас не срещна особена съпротива от страна на световния номер 26 в следващите минути, поздравявайки се с успеха я откриващия сет.

Началото на втората част се оказа изключително оптимистично, след като Димитров видимо не загърбил случилото се на старта на срещата и заигра открито, при което търсеше неизменно печеливш развой на комбинациите си. Именно повишената агресия в ударите на първата ни ракета не позволяваше на испанеца да се придвижва достатъчно бързо в нагласата си да играе от своя любим форхенд, като дори скоростта на младежа не му помогна в защитен план срещу офанзивните акции на родния ни представител и дебютният пробив за мача в актива на Гришо беше факт.

Впоследствие обаче колебанията в представянето на най-добрия ни тенисист се завърнаха и той започна все по-често да бърка от рутинни позиции, като същевременно направи и нова двойна грешка, което пък от другата страна на мрежата вдъхнови доскорошния номер едно да вдигне оборотите, за да станем свидетели на канонада от дланния удар на ибериеца, който остана безупречен в завършека на атаките си и заличи пасива си в резултата. Последвалото подаване на Карлитос пък се оказа фундаментално за крайния изход на двубоя, след като българинът се завърна в гейма от ситуация 40:15 след две неточности на противника и дори достигна до брейкбол, ала именно тогава сеченият му бекхенд спря в мрежата.

Този момент подейства крайно демотивиращо за световния номер 26 и тонусът в играта му се изгуби, при което неточностите от неговата ракета набъбваха неспирно, докато топ поставеният усети възможността си да притиска съперника си дълбоки удари и проби, печелейки четвърти пореден гейм - 4:3. Изостанал в догонващата позиция, Григор покачи риска в действията си и отново ни напомни за желания от всички ни атакуващ тенис, благодарение на който пречупи отбраната на младежа и реализира рибрейк.

Радостта ни обаче траеше твърде кратко, след като българинът мигновено застана на начален удар и изигра един от най-слабите си геймове за мача, в който направи четири непредизвикани грешки, за да видим нов пробив в актива на Алкарас и в този случай доскорошният номер едно не допусна колебания, узаконявайки третия си триумф в три мача срещу Гришо.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В първокласно тенис зрелище: Григор имаше шансовете си, но Алкарас се оказа твърде силен Мартин Петков
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | карлос алкарас | куинс | лондон

Коментари





Следвайте ни в Facebook