В тенис зрелище: Алкарас даде сет на шампиона от Вашингтон, но не допусна изненада на US Open

от в 21:46 на 02.09.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас загуби първи сет при защитата на трофея си от US Open и макар да срещна известни трудности в мача си от третия кръг, се класира за втората седмица в Ню Йорк. Испанецът в хода на днешния ден трябваше да се изправи срещу първия поставен тенисист на пътя си в турнира, който се явяваше номер 26 в схемата Даниел Еванс, като шампионът от Вашингтон впечатли с играта си и даде необходимата битка на фаворита, но силите му не стигнаха за нещо повече от сет и носителят на трофея от Уимбълдън се поздрави с десетата си поредна победа на кортовете във Flushing Meadows, която дойде след 3 часа и 11 минути на "Артър Аш Стейдиъм" - 6:2 6:3 4:6 6:3.

По този начин топ поставеният в схемата резервира билета си за осминафиналната фаза на надпреварата, при това без загубен сет все още в хода на кампанията си, и в опит да продължи успешно защитата на трофея си на Откритото първенство на САЩ ще срещне една от големите изненади в надпреварата, а именно световния номер 61 Матео Арналди.

Карлитос демонстрира сериозно самочувствие още на старта на двубоя, като отлично разчиташе сервиса на британеца и съумяваше рано да взема топката със своя ретур, при което си осигуряваше инициативата в разиграванията и на практика имаше пълна свобода на действие как да конструира атаките си. Придобил лидерската позиция на корта, световния номер едно ни правеше свидетели на множество печеливши удари в играта си и скоропостижно се откъсна напред в резултата с аванс от два пробива. 

С достигането на заключителните моменти в сета Еванс най-после заигра наглед освободен от напрежението и отстоя подаването си, за да намали своето изоставане до 2:5, като броени минути по-късно загатна за способностите си при размените от основната линия и разполагаше с три брейкбола да редуцира частично пасива си, ала Алкарас остана хладнокръвен в ключовите ситуации и направи първата крачка по пътя към победата, реализирайки цели 14 уинъра.

Втората част настъпи със сериозни колебания за испанеца, който инкасира серия от неточности и се видя принуден да тръгне напред към мрежата, където се представяше повече от добре досега, но там бе посрещнат от топсин бекхенда по правата на 26-ия поставен и предаде подаването си в актива на британеца. Останал в догонващата позиция на корта, защитаващият шампион мигновено вдигна агресията в ударите си и осъществи на два пъти директна точка от ретур, което накара Еванс да рискува още повече със сервиса и ръката му трепна под напрежение, като той направи три двойни грешки и рибрейкът беше факт.

Проблемите за фаворита в мача далеч не приключиха дотук, след като той продължи да се затруднява с намирането на центъра нн ракетата си и грешките в играта му изобилстваха, което доведе до нов брейкбол пред световния номер 26. От този момент нататък обаче проследихме сериозен прогрес в представянето на испанеца, който удържа своето, благодарение на страхотна защита, и започна да възобновява доминацията си в разиграванията, като генерираше огромна мощ в своите удари, които завършваха под формата на печеливши отигравания, и печелейки шест от последните седем гейма, дублира преднината си в общия резултат на съревнованието.

Третият сет пък ни направи свидетели до голяма степен на най-доброто от играта на двамата поставени тенисисти, чиито начални удари функционираха близо до съвършенството и това даваше предпоставки за реализирането на огромен брой уинъри, именно което липсваше на Еванс досега в хода на сблъсъка. Същевременно с достигането на седмия гейм британецът съумя напълно да разкрие потенциала си, като пласираше агресивни ретури, чрез които тормозеше Карлитос, и впоследствие засвидетелства способността си да преминава от защита в атака със само един удар, при което изуми с фамозен бекхенд пасингшот от основната линия, за да реализира така бленувания пробив.

Мигновено обаче световният номер едно вдигна оборотите и на бърза ръка поведе с 15:40, осигурявайки си две възможности за рибрейк, но именно под напрежение Еванс прибегна към прийома сервис-мрежа и матира топ поставения, с което отстоя предимството си. Така бяхме отведени до момента, когато шампионът от Вашингтон застана на сервис за спечелването на частта и макар фаворитът да демонстрира класата на вездесъщия си форхенд, то световният номер 26 не му отстъпваше по нищо в разиграванията и оползотвори петия си сетбол, като за първи път в кариерата си спечели сет срещу младежа и си даде още време в турнира.

Негодуванието от случилото се пък бе изписано върху лицето на актуалния носител на трофея, който още от самото начало на четвъртата част покачи агресията си в ударите и задаваше темпото в разиграванията, представлявайки се също така безупречно и в близост до мрежата. Същевременно огромно впечатление правеше развитието на първия сервис на британеца в хода на двубоя, като именно той бе основното оръжие на претендента в собствените му подавания, но с достигането на шестия гейм дори и това не помогна на 26-ия поставен да остане равностоен на Карлитос, който ни предложи канонада от своя форхенд, преди с една от най-добрите точки изобщо в турнира да материализира шанса си за пробив - 4:2.

В следващите минути нивото на испанеца за секунда спадна, като той влезе в поредица от неточности и допусна съперникът му да се доближи на две точки разстояние от осъществяването на рибрейк, но в крайна сметка остана хладнокръвен във важните моменти и не изпусна "питомното", узаконявайки победата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В тенис зрелище: Алкарас даде сет на шампиона от Вашингтон, но не допусна изненада на US Open Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия

Коментари





Следвайте ни в Facebook