В здрава битка: Алкарас бе тестван от световния №46, но го подчини и е в третия кръг на АО!

от в 10:22 на 18.01.2024
Мартин Петков

Карлос Алкарас допусна да загуби първия си сет при тазгодишната си кампания на Откритото първенство на Австралия, но това далеч не му попречи, за да се поздрави с втората си победа в Мелбърн. Испанецът имаше задачата да се изправи срещу винаги непредсказуемия Лоренцо Сонего, който демонстрира на какво е способен в хода на сблъсъка и съумя да доста да затрудни втория поставен в схемата, ала въпреки това, то Карлитос стори необходимото и заслужи крайния успех след 3 часа и 27 минути на корта - 6:4 6:7(3) 6:3 7:6(3).

По този начин двукратният "мейджър" шампион подпечата класирането си за третия етап в Мелбърн, където му предстои да се изправи срещу друг представител на следващата генерация - 18-годишния Ючен Шанг.

Алкарас опита в типично свой стил да стартира ударно в сблъсъка, като още от първата точка придоби лидерската позиция в разиграванията и до голяма степен съумяваше да дирижира случващото се. Италианецът пък видимо нямаше желанието да остава безмълвен спрямо действията на фаворита, като на свой ред повиши значително агресията в ударите си и започна все по-често да търси атаката, ала грешките от ракетата му се увеличаваха на практика ежеминутно, което предостави купища брейкболи пред Карлитос, който оползотвори шанса си в седмия гейм след гръмотевичен форхенд и впоследствие не срещна затруднения да запише откриващия сет на сметката си.

Втората част интригуващите моменти до голяма степен липсваха, след като световният номер 46 подобри представянето си на начален удар значително и трудно позволяваше на испанеца да влиза в разигравания, където той да има думата, при което наложената от сервиращите доминация ни отведе до логичен тайбрек. В него старанието на втория поставен да задава тенденциите на корта, търсейки нанасянето на печелившо отиграване, му изигра лоша шега, след като той инкасира серия от неточности и макар без да е разполагал дори с брейкбол в хода на срещата, то Сонего изравни резултата в отделните сетове.

На старта на третата част Карлитос видимо се абстрахира от грешките си в хода на дългия гейм, като повиши интензивността в размените от основната линия и неколкократно изстреля същински куршуми от вездесъщия си форхенд, за да се сбодие с пробив аванс. Оттам насетне бившият водач в световната ранглиста засвидетелства най-доброто от подаването си и загуби общо едва четири точки на собствен сервис в хода на целия сет, преди да поднови водачеството си в сблъсъка.

Устремът на испанеца продължи с пълна сила и в началото на четвъртата част, когато аналогично на третата такава, Алкарас усети точния момент да вдигне оборотите и навлязъл в подем, потегли с реализирането на пробив. Мигновено обаче станахме свидетели и на първия срив сервис за за двукратния шампион от Шлема, който допусна някои известни неточности, и Сонего съумя да се възползва от открилата се възможност, за да осъществи рибрейк. 

В остатъка от сета пък подаващите нагледно подновиха превъзходството си на корта и каквито и да било шансове за някого от двамата състезатели на ретур липсваха, което ни отведе до втори тайбрек за срещата. В него Алкарас с представянето си доказа, че си е извадил необходимите изводи след загубата на предходния дълъг гейм, като в този случай го видяхме значително по-уравновесен и това му позволи да бъде изцяло водещата сила на корта, за да доведе събитията до желания от себе си изход и безпроблемно триумфира в тайбрека, узаконявайки крайния си успех.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В здрава битка: Алкарас бе тестван от световния №46, но го подчини и е в третия кръг на АО! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | карлос алкарас | лоренцо сонего

Коментари





Следвайте ни в Facebook