В зрелищен спектакъл: Григор се бори наравно с Джокович в 3-часова епика, но напусна АО

от в 13:01 на 21.01.2023
Мартин Петков

Григор Димитров откри по възможно най-добрия начин кампанията си на тазгодишния Аустрелиън Оупън, след като се поздрави с безапелационни победи над винаги непредсказуемия Аслан Карацев, вземайки реванш за четвъртфинала им в Мелбърн през 2021-ва, и Ласло Джере, за да си подпечата място в третия кръг на най-успешния за себе си турнир от Големия шлем. В тази фаза на състезанието обаче, намирайки се още едва в първата седмица на турнира, за най-добрия ни тенисист предстоеше да се изправи срещу почти непосилен за побеждаване противник в лицето на основния фаворит за спечелването на трофея - вездесъщият Новак Джокович, който в хода на кариерата си е 9-кратен носител на отличието от Откритото първенство на Австралия и с това се превърна в абсолютен хегемон на Зеления континент, където последната му загуба датира от 2018-а година и към момента е в серия от 36 поредни успеха.

Каквото и да си говорим, то тестът пред първата ни ракета несъмнено можеше да бъде определен като едно от най-трудните неща за постигане в тениса, дори и като имаме предвид факта, че сърбинът се състезава с контузия в лявото си бедро. Върнем ли лентата назад, то откриваме цели 10 срещи в съперничеството между двамата балканци, балансът в което е 9:1 победи в полза на 21-кратния шампион от Шлема, като макар и двубоят им в полуфиналите на Уимбълдън през 2014-а, когато Джокера се поздрави с победата, а впоследствие и титлата, да остава най-паметен, то нашето момче преди цяло десетилетие доказа, че за него няма невъзможни неща в спорта и повали Ноле в трисетова епика на Мастърса в Мадрид през 2013-а, която и до днес остава като единствената му победа над актуален световен номер едно.

Днешната битка на "Rod Laver Arena" се явяваше епизод номер 11 в балканското съперничество, като изумителните изпълнения на двамата шампиони от финалите на АТР непрестанно обираха аплодисментите на публиката, изправяйки я на крака. Високият интензитет на игра, бивайки примесен с чудовищното тенис равнище от страна на бившите представители на топ 3 правеше шоуто за зрителите по трибуните и пред екраните едно незабравимо изживяване и емоция, но в крайна сметка въпреки болката, въпреки страхотното представяне на първата ни ракета, то Джокович триумфира с победата след 3 часа и 5 минути - 7:6(7) 6:3 6:4. Успехът на световния номер 5 безспорно оставя горчивина както за Димитров, така и за всеки от нас, докато Джокера продължава по пътя си към титлата в Мелбърн и в 1/8-финалите ще срещне местния любимец Алекс де Минор.

Гришо имаше честта да постави началото на двубоя с начален удар, като видимо се нуждаеше от няколко минути за климатизация, при което до голяма степен разиграванията бяха на втория му сервис, чиято ниска скорост беше отлично експлоатирана от сърбина и той реализира ранен пробив, както прави в 95 процента от случаите до момента на тазгодишния Аустрелиън Оупън. Впоследствие нашето момче отбеляза първия си бекхенд уинър и достигна до дюс, но за съжаление, не станахме свидетели на рибрейк и бившият номер едно отвори разлика в резултата.

Постепенно с течение на времето нашенецът промени началния облик на играта си, като спря да се надиграва с по-високоранкирания си съперник в центъра на корта и все по-често започна да разчита на блясъка на дланния си удар, който го извеждаше до успех в разиграванията на собствен сервис и българинът поддържаше темпото на 21-кратния шампион от Шлема, който същевременно беше безупречен в подаванията си. В това русло настъпи и преломният девети гейм, когато бившият номер три направи нужното посредством първите си два аса за мача и редица от печеливши отигравания, за да спаси цели три сетбола при свой начален удар, като броени минути по-късно използва придобития импулс в представянето си и болката, обхванала Джокович, за да възстанови равенството в последния възможен момент - 5:5.

В това време съотношението на силите на корта претърпя пълен обрат и Гришо пое диригентската палка, като остана стабилен в размените от основната линия и разполагаше с два сетбола при 6:5 в своя полза, ала 9-кратният носител на трофея от турнира пласира три аса и предизвика изиграването на тайбрек. В него българинът допусна две непредизвикани грешки под знака на сковаността и изостана с 1:4 точки, но скоропостижно навакса пасива си чрез завишена остротата в своите отигравания и изравни при 5:5 пункта. В тези мигове безспорно напрежението в "Rod Laver Arena" можеше да се реже с нож, като сетболи имаше и пред двете страни на мрежата, ала в крайна сметка при аванс от 8:7 в своя полза световният номер 5 демонстрира нечовешка защита и завърши с воле на мрежата, печелейки откриващия сет след 77 минути игра, при което от изнемощялост се строполи на корта.

В паузата преди началото на втората част представителят на западната ни съседка се възползва от правото си за медицински таймаут, като след интервенцията с физиотерапевта на корта болката му в лявото бедро спадна значително и той отново можеше да играе най-добрия си тенис. Скоростно спечелени подавания от сервиращите за старт на сета ни отведоха в четвъртия гейм, оказал се с маратонска продължителност от 13 минути, когато при начален удар хасковлията демонстрира нерви от стомана, отразявайки три брейкбола, преди да покаже неоспоримата си класа с бекхенд смач и оцеля - 2:2. 

В това време Ноле не спираше да прогресира в представянето си и постепенно стабилността на нашето момче от основната линия поизчезна, при което грешките от ракетата му зачестиха и топката неистово се оплиташе в мрежата. Всичко това придружено от безгрешният сърбин означаваше само едно - пробив в актива на фаворита, който нито за секунда не постави предимството си под въпрос и удвои преднината си в общия резултат на сблъсъка, докосвайки крайния успех.

Третата част стартира с поредната битка при сервис на родния ни любимец, при която Джокович неколкократно върна от другата страна на мрежата наглед неспасяеми топки, с което видимо наруши ритъма на Гришо и 21-кратният шампион от Шлема поведе с пробив. Последва гейм на сърбина, в който бившият номер три отпусна ръката си и чрез впечатляващи попадения от форхенд си осигури шанс за рибрейк, но до такъв така и не стигна, след като Джокера нагледно обезвери първата ни ракета и дори дублира аванса си в резултата.

Впоследствие проследихме обнадеждаващи знаци в играта на най-добрия ни тенисист, който изпълни серия от уинъри, за да редуцира частично пасива си, връщайки единия пробив, ала идното подаване на Димитров се превърна в най-слабото му изобщо за мача и след четири непредизвикани грешки той за трети пореден път предаде сервиса си в сметката на фаворита. Серията от брейкове обаче далеч не спря дотук и след като Григор спечели поредица от над 15-ударови престрелки, отново навакса част от изгубеното, но оттам насетне до края на срещата Джокович беше безкомпромисен и сложи точка на спора, класирайки се за осминафиналите в Мелбърн по пътя към 10-ата си титла от Аустрелиън Оупън.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В зрелищен спектакъл: Григор се бори наравно с Джокович в 3-часова епика, но напусна АО Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | бг тенис | григор | григор димитров | димитров | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook