Възходът на Томова продължава: Навакса сет пасив за първи успех на силния турнир в Дубай!

от в 10:55 на 17.02.2023
Мартин Петков

Виктория Томова имаше трудно начало на новия сезон, след като допусна три поражения в първите си три срещи и напусна световния топ 100. В последните седмици обаче се забелязва значителен прогрес в представянето на българката, която преодоля последователно квалификациите на надпреварите в Линц и в Доха, от категориите WTA 250 и WTA 500 съответно.

Българката обаче неизменно допусна поражения на старта на основната схема, като те дойдоха от олимпийските сребърна и златна медалистки, а именно Маркета Вондроушова и Белинда Бенчич. Пребиваването на Вики в Близкия изток обаче далеч не се ограничи до участието ѝ в катарската столица и през днешния първата ни ракета при дамите откри кампанията си на WTA-1000 турнира в Дубай, като изпита трудности, но надигра непретенциозната Анкита Райна (№246) на старта в пресявките, нуждаейки се от 2 часа и 22 минути на корта - 3:6 6:1 6:4. С успеха си софиянката, която миналия понеделник се завърна в топ 100, се класира за финалния етап в квалификациите и в спор за място в основната схема на престижното състезание ще срещне корейката Су Йеонг Янг (№146).

Началото на двубоя се оказа изпълнено с неточности от страна на световната номер 100, която допусна да изгуби дебютното си подаване, но светкавично съумя да се реабилитира и възстанови паритета. Впоследствие Томова не задържа подема в представянето си и инкасира рибрейк, като макар и в идните минути на два пъти да достигаше възможност за редуциране на пасива си, то индийката остана завидно хладнокръвна и записа откриващия сет срещу името си.

С настъпването на втората част обликът на първата ни ракета при дамите тотално се измени, като тя стана значително по-агресивна в ударите си, което ѝ донесе сериозно преимущество в размените от дъното на корта и скоропостижно софиянката отвори разлика от два пробива аванс. Оттам насетне Вики се чувстваше уверена в способностите си и въпреки че на два пъти беше изправена пред опасност да загуби подаването си, то тя преодоля кризисните моменти чрез печеливши комбинации и равенството в резултата между отделните сетове беше възобновено.

Решителната трета част стартира със скоростна размяна на брейкове, от която във водещата роля на корта се озова Райна, след като тя затвърди предимството си и поведе с 4:1. Това обаче далеч не пречупи съпротивата на Томова и българката скоропостижно навакса пасива си, като преломният момент в срещата настъпи в осмия гейм, когато родната ни представителка отрази шанс за рибрейк пред съперничката си и вдъхновена от това си действие увеличи серията си на пет поредни спечелени подавания, с което подпечата крайната победа в своя полза.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Възходът на Томова продължава: Навакса сет пасив за първи успех на силния турнир в Дубай! Мартин Петков
Теми:  
wta | wta 1000 | виктория томова | дубай | квалификации

Коментари





Следвайте ни в Facebook