ВИДЕО: Вожняцки призна, че страда от коварна болест, готова е да се бори

от в 01:32 на 26.10.2018
Георги Христов

Шампионката от Откритото първенство на Австралия Каролина Вожняцки разкри, че се бори с коварно заболяване. Датчанката страда от ревматоиден артрит и през тази година е имало дни, в които й е било трудно да стане дори от леглото си.

Началото на 2018 бе прекрасно за Вожняцки, която спечели първата си титла от Големия шлем в Мелбърн.

През настоящата седмица Вожняцки отпадна в груповата фаза на финалния турнир на WTA, след като отстъпи на Елина Свитолина в оспорвана трисетова битка.

"Много съм горда, че останах положително настроена и някак не позволих това да ме съкруши," обясни 28-годишната състезателка по повод болезненото автоимунно заболяване.

"По време на сезона не исках да говоря затова, тъй като не ми се искаше да давам предимство на никого, който си мисли че не се чувствам добре. Просто се учиш да се справяш след мачове.

"В някои дни, в които се събуждаш и не можеш да станеш от леглото. В други приемаш случващото се и се чувстваш добре, сякаш нищо не се е случило," сподели още тя в Сингапур.

Вожняцки първоначално не е можела да си обясни защо се чувства толкова зле. "След Уимбълдън не бях никак добре. Смятах, че това е просто настинка. Бях на ваканция и не ми беше добре. Казвах си - "ще го преодолееш". Насочих се към Вашингтон и имах болки в колената. В Монреал всичко продължи. Понечих да стана и не можех да си вдигна ръцете. Не знаех за какво става въпрос. Отидох на доктор и ми казаха как ще се оправя, но знаех че нещо не е наред.

"Оказа се автоимунно заболяване - ревматоиден артрит, който се отразява най-вече на ставите," допълни Вожняцки, която миналата година спечели WTA Finals.

В течение на сезона тя отчита, че се е научила "да контролира състоянието си". "В началото беше шок. Чувстваш, че си най-добре подготвения атлет в света, а изведнъж трябва да се справяш и с това."

"Някои преминават през ремисия, при други просто спира, а при други просто не се влошава. Медицината в днешно време е изумителна, така че не се притеснявам. Просто трябва да внимавам," оптимистично завършва Каро.

Симптоми на ревматоидния артрит

- скованост в ставите и мускулите и намален обем на движение в ставите;
- болка в ставите - обикновено се описва като дълбока, постоянна и тъпа;
- подуване на ставите - отокът може да засяга и околоставните тъкани;
- атрофия на мускулатурата;
- увреждане на периферни нерви.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
ВИДЕО: Вожняцки призна, че страда от коварна болест, готова е да се бори Георги Христов
Теми:  
каролина вожняцки | ревматоиден артрит | спортни травми | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook