Вицешампионът е аут: Фриц повали Циципас и оформи сблъсък с Джокович на 1/4-финалите

от в 09:20 на 21.01.2024
Мартин Петков

Тейлър Фриц и Стефанос Циципас безспорно оформиха един от най-интригуващите двубои в осминафиналната фаза на тазгодишното Открито първенство на Австралия, като сблъсъкът им не разочарова и след тричасова битка на корта, американецът е този, който продължава напред към фазата на топ 8 в Мелбърн. Миналогодишният финалист в турнира неблагоприятния жребий още в четвъртия кръг да трябва да се изправи срещу доскорошния член на топ 10 и макар гъркът да демонстрира доста солидно равнище, то бившият шампион от Мастърса в Индиън Уелс изнесе една от най-добрите си продукции изобщо в турнирите от Големия шлем и заслужи победата в четирисетовата битка - 7:6(3) 5:7 6:3 6:3.

С това световният номер 12 несъмнено слага край на поредицата си от разочароващи резултати в "мейджър" надпреварите, като се класира за четвъртфиналите на Аустрелиън Оупън, където обаче ще трябва да срещне 10-кратния носител на титлата Новак Джокович, от когото е инкасирал поражение при всичките им осем досегашни дуела.

Началото на двубоя ясно ни показа, че двамата състезатели видимо се нуждаят от известно време за адаптация, като всеки от тях стартира дебютното си за мача подаване, изоставайки с 15:40, но впоследствие на помощ идваше безкомпромисният сервис за всяка от двете страни на мрежата и до нещо повече не се стигна. Оттам насетне именно началният удар се превърна във водещата сила на корта и интригуващите моменти в срещата до голяма степен отсъстваха, което ни отведе до закономерен тайбрек, където елинът остана доста статичен за възможностите си и позволи на Фриц да придобие инициативата в разиграванията, като 12-ият поставен разгърна потенциала си в атакуващ план и посредством два реализирани минипробива отмъкна успеха в откриващия сет.

Втората част изведе на показ най-доброто от представянето на сервис, на което са способни двамата Мастърс шампиони, като подаванията се трупаха скоростно в техните активи и бивахме водени към напълно логичен нов тайбрек. Тогава обаче с достигането до поливалентния 11-и гейм, световният номер 12 инкасира известен спад в равнището си и допусна последователно две неоправдани неточности, които му костваха прескъпо, след като Циципас се възползва, за да вдигне оборотите и засвидетелства класата на форхенда си, пробивайки решаващо по пътя към изравняването на резултата в отделните сетове.

С настъпването на третата част спадна и значително качеството в подаването на миналогодишния финалист, който все по-трудно намираше първия си сервис, като това го накара да рискува още повече и грешките от неговата ракета зачестиха, при което дебютният за срещата пробив в актива на американеца беше факт. Впоследствие гъркът светкавично се реабилитира за стореното и осъществи рибрейк, но с това си действие далеч не поднови водещата си позиция в размените от основната линия, като Фриц изцяло наложи волята си и започна да осуетява всеки от опитите за атака на седмия поставен, а същевременно бе съвършен по отношение на собствените си офанзивни акции, което му допринесе за реализирането на ключов пробив в шестия гейм, извел го отново до водачеството в общия резултат на съревнованието.

В четвъртата част наглед се завърнахме към картината на корта, която наблюдавахме в продължение на близо два часа, след като сервиращите видимо отново бяха хората, задаващи тенденциите на корта, и скоростните подавания в активите им единствено доказваха това. В това русло се стигна до фундаменталния за изхода на сблъсъка седми гейм, когато в старанието си да е все така агресивен, Циципас последователно допусна неточности, породени от нечист контакт с топката и удар с рамката, при което американецът мигновено се възползва от възможността си да отмъкне сервиса на своя колега и оттам насетне бе безупречен във всеки един аспект, за да подпечата победата си, при това още на ретур.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Вицешампионът е аут: Фриц повали Циципас и оформи сблъсък с Джокович на 1/4-финалите Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | стефанос циципас | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook