Властелинът на Австралия: Джокович спаси мачбол срещу вдъхновен Корда и вдигна титла №92!

от в 11:16 на 08.01.2023
Мирела Николова

Новак Джокович се превърна в абсолютен доминант на турнирите в Австралия през последните години, атестат за което е, че той няма загубен мач на Зеления континент от 2018 година насам. Въпреки че през миналия сезон сърбинът бе депортиран заради отказа си да се ваксинира, то през тази година той се завърна на австралийска земя, за да открие сезона си с участие на АТР 250 надпреварата в Аделаида.

В хода на седмицата 21-кратният шампион от Шлема демонстрира великолепна игра и без да загуби нито сет, намери място във финалния сблъсък. Там обаче го очакваше сериозно препятствие в лицето на 22-годишния Себастиан Корда, който за пореден път доказа защо е смятан за един от най-обещаващите представители на новото поколение. 

Двамата сътвориха истински тенис спектакъл за зрителите, но след цели 3 часа и 11 минути игра титлата отиде в ръцете на Новак Джокович, затворил срещата след крайното 6:7(8) 7:6(1) 6:4. По този начин Ноле записа своята 34-та поредна победа на австралийска земя и завоюва 92-ра титла в кариерата си.

Дебютните минути преминаха под диктовката на сервиращите, които поемаха инициативата още с началния си удар и безпроблемно завършваха разиграванията в своя полза. Американецът бе изключително агресивен, принуждавайки бившия номер едно да отстъпва назад и да допуска неточности, като именно този подход му донесе успех в деветия гейм, когато благодарение на съвършено насочените си удари постигна пробив за 5:4. Сервирайки за успеха в сета, Корда запази устрема си и поведе с 40:0, но точно тогава позволи нервното напрежение да го завладее, което доведе до пет поредни негови непредизвикани грешки и моментален рибрейк.

Съвсем скоро ролите на корта се размениха и в 12-ия гейм вече Новак бе този, който се сдоби с шанс за спечелване на сета, ала надеждите му бързо бяха охладени след безапелационен сервис на Корда. Така се стигна до тайбрек, в който Джокович започна с двойна грешка, предавайки контрола в ръцете на съперника. След зрелищен форхенд уинър по правата младокът достигна до два сетбола, ала отново не устоя на напрежението и те отидоха в историята. В следващите минути двамата тенисисти пропуснаха още две възможности за спечелване на сета, преди Корда да материализира седмия си шанс и да открие сметката си в общия резултат след цели 75 минути игра.

Печелившите удари от ракетата на Корда не спряха да се множат и във втората част, където той продължи да налага офанзивния си стил на игра и да не позволява на опонента да вкарва разиграванията в удобно за себе си русло. От своя страна, сърбинът бе напълно безпогрешен от сервис линията и противникът му рядко успяваше да вземе дори точка на ретур. 

При 6:5 в полза на американеца обаче Джокович допусна двойна грешка, след която последва перфектно пласиран бекхенд на Корда, довел до първи мачбол за американеца. Веднага след това обаче белградчанинът предприе атака от форхенд, завършила с безапелационен смач в близост до мрежата, а не след дълго се стигна до нов тайбрек. Този път той се разви в изцяло различна посока, тъй като световният №5 бе безпогрешен от всяка точка на корта и набързо си изгради преднина от 6:1, след което бе само въпрос на време да вкара мача в трета решителна част.

Във финалния сет Джокович започна все по-успешно да се справя с подаването на своя опонент, затвърждавайки реномето си на най-добрия играч на ретур в света. Още в четвъртия гейм Ноле се сдоби с два брейкбола, ала те бързо бяха заличени след бърза комбинация на Корда и непредизвикан пропуск от ракетата на сърбина. 

При 5:4 в полза на сърбина и сервис за младока изглеждаше, че това ще бъде напълно безпроблемно подаване за световния №33, който поведе с 40:15. Тогава обаче Джокович отново засвидетелства класата си на ретур и подпомогнат от двойна грешка на съперника, осъществи късен пробив, с който подпечата крайния успех и завоюва своята 92-ра титла в кариерата. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Властелинът на Австралия: Джокович спаси мачбол срещу вдъхновен Корда и вдигна титла №92! Мирела Николова
Теми:  
atp | Аделаида | новак джокович | Обзори | себастиан корда

Коментари





Следвайте ни в Facebook