Все по-близо до титлата: Джокович отново загуби сет, но обърна Рубльов и е 1/2-финалист

от в 21:40 на 11.07.2023
Мартин Петков

Новак Джокович отново загуби сет, но впоследствие се мобилизира и продължава похода си към 24-та титла от Големия шлем, класирайки се за полуфиналната фаза на Уимбълдън. Сърбинът трябваше да се изправи срещу Андрей Рубльов през днешния ден, като световният номер 7 преследваше място на дебютен "мейджър" полуфинал, при това в осмия си опит да го стори, и в даден момент дори не бе толкова далеч от целта си, повеждайки със сет аванс на втория поставен.

Оттам насетне обаче Ноле рязко вдигна оборотите на корта и заигра близо до върха на способностите си, с което напълно лимитира шансовете да станем свидетели на голямата изненада в All England Club, като сътвори обрат и записа своята 33-та поредна победа на "свещената трева", дошла след 2 часа и 51 минути престой на корта - 4:6 6:1 6:4 6:3. По този начин Ноле отново се класира за финалната четворка на най-стария тенис турнир, с което изравнява рекорда на Роджър Федерер от 46 участия на полуфинал в Шлема, като му предстои да срещне дебютанта на тази фаза в "мейджър" надпревара Яник Синер, именно когото преди 12 месеца в Лондон обърна от 0:2 на сета, за да стигне впоследствие до титлата.

Още от самото начало на двубоя рекордьорът по титли от Големия шлем не пропусна да ни засвидетелства от първо лице изумителното си движение по тревната настилка, като впечатляваше с нечовешка защита, когато застанеше на ретур, но въпреки това, то финалистът в Хале поддържаше добра успеваемост на първи сервис и не допускаше пробойни. Постепенно с развитието на събитията сърбинът започна все повече своеобразно да затяга обръча около врата на седмия поставен, като трупаше сериозни дивиденти от своя форхенд в атакуващия вал на играта си, осигурявайки си цели три брейкбола в петия гейм, ала именно в ключовите ситуации не пласира нито веднъж ретура си в очертанията на полето и наглед с лека ръка пропиля възможностите си.

Същевременно руснакът получи известна доза вдъхновение, след като оцеля в преломния момент и удържа подаването си, при което воден от придобитата увереност, покачи агресията от дланния си удар и в търсенето на бърза развръзка в разиграванията съумя да матира Ноле чрез своите офанзивни акции. Именно хладнокръвието в размените от основната линия, с което подхождаше московчанинът, му позволи да наложи своя контрол и той реализира късен пробив, след поредната си печеливша комбинация от форхенд, за да запише откриващият сет срещу името си броени минути по-късно.

На старта на втората част световният номер две се абстрахира от случилото се досега в мача и взе всичко в свои ръце, като наложи твърде високо темпо на игра, пред което Рубльов не издържа освен физически, то и психически, правейки две двойни грешки в дебютното си подаване, и първият пробив на сметката на защитаващия шампион в мача беше факт. В следващите минути до голяма степен проследихме фундаменталния момент за изхода на целия сет, след като руснакът на два пъти размина в близост до мрежата фаворита, но не предостави нужната солидност в разиграванията при достигането на двете си точки за рибрейк, при което допусна емоциите да го обземат и на практика доброволно с три непредизвикани грешки предаде гейма си отново в актива на втория поставен. Същевременно 23-кратният носител на "мейджър" отличия поддържаше равнището си твърде високо и неточностите в играта му бяха сведени до минимум, като с представяне от подобен ранг нямаше затруднения да възстанови равенството в общия резултат на срещата.

С настъпването на третия сет, то битката на централния корт в All England Club вече изглеждаше основно на ментално ниво, като московчанинът опита да остане психически освободен и дочака неточностите от ракетата на Джокович, чиито отигравания неколкократно спряха в мрежата, с което във втория гейм се откриха два брейкбола пред седмия поставен. Изправен до стената, сърбинът направи играта твърде интензивна и продължи да доминира в разиграванията над девет удара, печелейки над 80 процента от тях, като на първо време удържа подаването си, а не след дълго наложи волята си и над сервиса на световния номер 7, за да пробие след поредния си момент на нечовешко придвижване върху тревното покритие - 3:2.

В този ред на мисли балканецът скоропостижно си осигури възможността дори да дублира предимството си в статуквото, след като в даден момент изглеждаше безгрешен във всеки един аспект на играта си, ала финалистът в Хале все пак намери сили да запази интригата в частта и отстоя сервиса си. Така бяхме отведени до заключителния десети гейм, когато Ноле поведе с 40:15 и наглед рутинно щеше да затвори сета в своя полза, но Рубльов не мислеше по този начин и ни предостави едни от най-добрите си удари изобщо в мача, с което наелектризира обстановката на корта да краен предел и достигна три възможности за заличаване на пробив пасива си, ала Джокович остана завидно хладнокръвен и посредством отличното си сервиране в тези минути заслужи да излезе напред в отделните части.

Началото на четвъртия сет настъпи с приповдигнато настроение на сърбина, който продуцираше сериозно количество печеливши отигравания, като неизменно се поздравяваше с успеха в продължителните разигравания, на което световният номер 7 се опита да отвърне с търсенето на повече завършващи удари, но за сметка на това грешките в играта му преобладаваха и той предаде гейма си в актива на фаворита. Веднъж сдобил се с желаната преднина, Джокович повече не погледна назад, като продължи все така да сервира великолепно и в края на двубоя вдигна толкова високо летвата със своите ретури, че сложи точка на спора още при начален удар на руснака.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Все по-близо до титлата: Джокович отново загуби сет, но обърна Рубльов и е 1/2-финалист Мартин Петков
Теми:  
atp | андрей рубльов | новак джокович | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook