Всичко за шоуто Laver Cup

от в 15:35 на 19.09.2019
Георги Христов

Федерер и Надал в един отбор! Това може да се случи само в Laver Cup. През 2017-та година, светът за първи път видя “Федал” - Федерер и Надал от едната страна на мрежата. Техни съперници бяха американците Джак Сок и Сам Куери, които загубиха, а мачът се игра в “О2 арена” в Прага, при дебюта на “Лейвър къп”.

Европа срещу Света – това е идеята. След като при второто си издание, в Чикаго през 2018г, Laver Cup надскочи всички очаквания, включително като интерес към турнира и приходи от телевизионни права, ATP включи надпреварата в календара си. Макар и да не носи точки за световната ранглиста, няма добър играч, който да не мечтае да попадне във “великолепната седморка”, каквато несъмнено е всеки един от двата отбора. Съответно, индивидуалната премия за всеки участник от 250 000 долара е най-малкото изкушение. Става дума за престиж и доказателство, че си сред най-добрите!

Този път, битката ще се проведе край бреговете на Женевското езеро– в 18 000-ата “Пале Експо”. Кортът отново ще бъде черен– цветът на Laver Cup.

Капитаните на двата отбора са добре познати– Бьорн Борг и Джон МакEнроу, които пренасят легендарното си съперничество в 21-ви век! Но този път арената не е централният корт на Уимбълдън. Борг и МакEнроу са капитани и селекционери на отборите на Европа и Света. Ето какво избраха:

Селекцията на Борг и ранкинг* на състезателя:

Рафаел Надал 2

Роджър Федерер 3

Доминик Тийм 5

Александър Зверев 6

Стефанос Циципас 7

Фабио Фонини 11

резерва: Роберто Баутиста Агут 10

* според ранглистата на 16.09.2019г.

Селекцията на МакEнроу:

Джон Иснър 20

Милош Раонич 24

Ник Кириос 27

Тейлър Фриц 30

Денис Шаповалов 33

Джак Сок 210

резерва: Джордан Томсън 53

Форматът: турнирът се провежда в три дни от петък до неделя (20-22.09.2019г).

Формулата: победителят е този отбор, който първи достигне или премине границата от 13 точки. Всеки ден се играят по четири мача– три на сингъл и един на двойки.

Всяка победа носи на спечелилия точки, които са равни на деня, в който се играе мачът (една точка в първия ден, две във втория и три в третия). Това гарантира, че шампионът ще бъде определен в последния ден на надпреварата. Мачовете са във формат два от три сета, като решителната част е тайбрек до 10 точки.

Зад микрофона на „Евроспорт ще застанат Николай Драгиев, Иван Чешанков и Никола Ибришимов, който сподели следното: „Сигурно ви прави впечатление, че има голяма разлика в качеството на играчите. Ако ги сравняваме по ранкинг или титли, МакEнроу би казал: “Леле, ще избършат пода с нас!” Но точно Джон знае, как да мобилизира отбора си. В селекцията на “Света” има няколко шоумена, които обожават подобна обстановка. Имат специалист на двойки (Сок) и експерт по съдиите... а може би са дори двама (МакEнроу и Кириос). Така победата за фаворита “Европа” не изглежда сигурна. Все пак в Laver Cup се играе със сърце, а не с ранкинг.

„Евроспорт ще покаже цялата надпревара от петък (20.09) до неделя (22.09). В първите два дни прякото предаване започва в 13:55, а в неделя началото е в 12:55.

Източник: Eurosport.bg


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Всичко за шоуто Laver Cup Георги Христов
Теми:  
laver cup | александър зверев | бьорн борг | демонстративни турнири | джон макенроу | доминик тийм | лейвър къп | рафаел надал | роджър федерер | стефанос циципас | тенис | тенис бг | тенис новини

Коментари





Следвайте ни в Facebook