Второ поражение за България: 19-годишният Милев впечатли, но Бублик не допусна изненада

от в 17:14 на 16.09.2023
Мартин Петков

19-годишният Янаки Милев впечатли сериозно с представянето си в своя дебют за националния отбор на България, но се оказа безсилен да поднесе сладката изненада срещу Александър Бублик и страната ни изостана с 0:2 точки в сблъсъка с Казахстан от Световна група I за Купа "Дейвис". Тийнейджърът, намиращ се на 569-о място в класацията на АТР, в продължение на почти целия мач поддържаше нивото на световния номер 29, като в някои отношения дори го надиграваше, но в крайна сметка опитът си каза думата и шампионът от Хале се поздрави с победата в последователни сетове - 6:4 6:1.

Така поражението на Милев ни поставя в изключително трудно положение, след като по-рано в хода на деня Димитър Кузманов също инкасира загуба, което означава, че за победата в съревнованието ще се нуждаем от три успеха в утрешния ден.

Началото на двубоя се оказа наглед обезкуражаващо за нашето момче, предвид факта че Саша засвидетелства неоспоримата класа на сервиса си още от първите минути, ала това далеч не притесни младия българин. Без време за губене, Янаки също впечатли с подаването си и дори реализира ас на втори сервис, като самочувствието в играта му бе лесно забележимо и той умело се придвижваше по землената настилка, което му позволяваше да дирижира събитията в разиграванията, в чийто аспект осезаемо превъзхождаше световния номер 29.

Постепенно с течение на времето, грешки се появиха и в представянето на тийнейджъра, който на няколко пъти не намери чисто топката и в два последователни гейма му се наложи да спасява брейкбол, но именно под напрежение Милев ни даряваше с марковите си изпълнения от своя форхенд, на които дори Карлос Алкарас би завидял, за да оцелее в неблагоприятните ситуации и поддържаше паритета - 4:4. Впоследствие високото качество на игра досега в сблъсъка, от страна на световния номер 569, доведе до загуба на концентрация за шампиона в Хале и точка за пробив пред тийнейджъра, ала мигновено началният удар се притече на помощ на Бублик и той отстоя своето. В следващите минути напрежението видимо взе връх над Янаки, който в идното си подаване направи две двойни грешки, за да се стигне до сетбол пред противника, когато любимият дланов удар на българина излетя в аут и с това оспорваната откриваща част бе записана в актива на фаворита.

На старта на втората част разочарованието от случилото се несъмнено повлия на пловдивчанина, чиито неточности зачестиха значително и скоропостижно Саша се откъсна напред в резултата с пробив аванс. Впоследствие световният номер 29 отново загуби от концентрацията си и направи две поредни двойни грешки в опит да затвърди преднината си, ала моментално ги заличи със серия от бомбастични сервиси и погледна уверено към победата. Оттам насетне завършекът на двубоя до голяма степен се превърна в протоколен и макар Милев да впечатли на още няколко пъти с уменията си в атакуващ план, то Бублик остана хладнокръвен и официализира триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Второ поражение за България: 19-годишният Милев впечатли, но Бублик не допусна изненада Мартин Петков
Теми:  
александър бублик | бгтенис | купа дейвис | янаки милев

Коментари





Следвайте ни в Facebook