Въплъщение на волята за победа: Корда и Шаповалов оцеляха в близо петчасови битки

от в 10:12 на 19.01.2022
Владислав Риждов

 Денис Шаповалов оцеля в почти петчасова тенис драма и се класира за третия кръг на Аустрелиън Оупън. Канадецът преодоля съпротивата на Сон-Ву Куон с 7:6(8) (3)6:7 (6)6:7 7:5 6:2.

Мачът започна по-добре за левичаря от Канада. Шаповалов имаше отрано инициативата и отлично материализира шансовете, до които достигна, за да поведе с 4:1. Добрите моменти за шампиона от АТР Къп обаче бързо избледняха, тъй като Куон постепенно вдигаше нивото си и започна да създава проблеми на своя опонент. Южнокореецът съумя да заличи и двата си брейка изоставане, преди да се стигне до тайбрек. В него двамата се движеха точка за точка, а в самия края Шаповалов запази концентрация и наказа своя съперник, взимайки две поредни точки, а с това и сета.

Развоят на втората част бе равностоен, като нито един от двамата състезатели не успяваше да се откъсне напред в геймовете, а това закономерно доведе до нов тайбрек в края. Противно на първия сет, тук Куон имаше изцяло инициативата още от самото начало. 54-ят в света бързо си изгради солиден аванс от 5:1, а до края нямаше никакви проблеми да затвори сета на сметката си.

В третия сет промяна на статуквото нямаше. Сервиращите задържаха доминацията си от линията за начален удар и така последва трети пореден тайбрек. В него Шаповалов изглеждаше в по-добра позиция, след като поведе с 5:2, преди да се добере до два сетбола впоследствие. Куон обаче не се предаде и се пребори за следващите пет точки, с които измъкна и частта за себе си.

Впечатляващата серия на сервиращите се пренесе и в сет 4, а щеше да бъде цяло чудо, ако някой от двамата съумееше да се отскубне с голяма преднина в резултата. Паритетът се запази до самия финал на частта, но този път не станахме свидетели на тайбрек. Шаповалов притисна опонента си и това даде нужния резултат, тъй като канадецът реализира пробив, изравнявайки общия резултат по този начин - 7:5.

Подемът в играта на световния №14 бе в ход и в решителната част. Настоятелен още от самото начало, той успя да пречупи иначе стабилния до момента южнокореец и да потегли с 3:0. До края канадецът умело задържа лидерството си и същевременно с това ограничи съперника максимално, за да сложи в крайна сметка точка на интригата след близо пет часа здрава битка.

На още една драма в пет сета станаха свидетели феновете в Мелбърн Парк. Тя се състоя на корт №8, където Себастиан Корда надделя над Корентен Муте след 4 часа и 47 минути с 3:6 6:4 (2)6:7 7:5 7:6(6). Любопитното е, че французинът сервираше за победата при 5:4 в четвъртия сет, но пропиля шанса си.

Муте бе този, който стартира срещата по-уверено и още в дебютните минути от нея успя да си изгради преднина - 3:1. Корда на свой ред бързо заличи пасива си и изравни геймовете, но с по-настъпателните си действия Муте спечели следващите три гейма, за да поведе с сетовете.

Далеч по-стабилно бе представянето на американеца във втория сет. Той се отърси от ранна заплаха за брейк, преди да наложи волята си и самия той да регистрира такъв на сметката си. В остатъка от частта Корда запази константата в играта си и така прибра сета с 6:4.

Световният номер 43 изглеждаше, че контролира събитията на корта и вървеше уверено към това да вземе лидерството в общия резултат. Муте обаче не позволи това да се случи, а в последвалия тайбрек 100-ят в света бе по-категоричен и се доближи на сет от успеха след 7:2 точки.

Така след 8 равностойни гейма в четвъртата част, се стигна и до ключовия момент в мача. Муте открадна подаването на Корда за 5:4, с което си осигури и правото да сервира за победата. Тогава обаче френският левичар предаде сервиса си, а до края младият американец не даде нито гейм повече на опонента си, вкарвайки развръзката в решителен сет.

Там двамата се движеха гейм за гейм и логично се стигна до решаващ тайбрек в края. Инициативата в него бе на страната на Корда, който комфортно дръпна с 6:3 точки. Муте се опита да затрудни максимално съперника си в оставащите разигравания, но Корда запази концентрация и се поздрави с победата.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Въплъщение на волята за победа: Корда и Шаповалов оцеляха в близо петчасови битки Владислав Риждов
Теми:  
Аустрелиън Оупън 2022 | денис шаповалов | корентен муте | Обзори | открито първенство на австралия | себастиан корда | сун-ву куон

Коментари





Следвайте ни в Facebook