Въпреки контузията си: Джокович не допусна изненада и изравни за Сърбия срещу Чехия

от в 08:48 на 02.01.2024
Мартин Петков

Новак Джокович демонстрира за сетен път в кариерата си характер на боец и макар да имаше проблем от физическо естество, съумя да донесе изключително важна победа на Сърбия в сблъсъка с Чехия на United Cup. Световният номер едно бе на практика задължен да триумфира в мача си срещу младия Иржи Лехечка, предвид факта че по-рано в хода на деня сънародничката му Олга Данилович отстъпи пред шампионката от Уимбълдън Маркета Вондроушова, като въпреки голямата отговорност паднала върху плещите на Ноле, "подкрепена" от физически дискомфорт в областта на китката, то рекордьорът по титли от Шлема не допусна изненада и се наложи с крайния успех след 6:1 6:7(3) 6:1, изигравайки два сета на най-високото си ниво.

По този начин сърбинът възстанови равенството в генералния двубой между двете държави, преди изключително важния мач на смесени двойки за западните ни съседи, които се нуждаят от успех, за да се изкачат на върха в група Е и с това да се класират за четвъртфиналите в турнира.

Още от самия старт на срещата ясно си пролича нагласата на Ноле, който видимо бе по-агресивен от обичайното, като търсеше бързата развръзка при разиграванията от основната линия и без особени притеснения, променяше посоката на ударите си, благодарение на което реализира впечатляващ брой печеливши отигравания. Същевременно световният номер 31 далеч не можеше да се доближи до равнището на сърбина в нито един аспект и на моменти влизаше в ролята на зрител, като се "наслаждаваше" отблизо на демонстрирания от Джокович тенис и скоропостижно разликата в класите си пролича и в цифрово отношение, което изведе фаворитът напред в резултата с два пробива аванс и той нямаше колебания да затвори дебютния сет.

С настъпването на втората част 24-кратният носител на "мейджър" трофеи продължи изцяло да дирижира събитията на корта и печелившият му тенис допринесе за това на практика да обезкуражи в известна степен първата ракета на Чехия, чиито грешки зачестиха и той предаде сервиса си в актива на Ноле. Сдобил се с желаното предимство, най-добрият тенисист на планетата неочаквано допусна да изгуби концентрация и станахме свидетели на сериозен обрат в действията му, като неточностите от неговата ракета започнаха да се трупат главоломно и той наподобяваше бледа сянка на себе си, което позволи на Лехечка да стабилизира представянето си, и не след дълго аутсайдерът се оказа в серия от четири поредни спечелени гейма и преднина от 5:3.

Именно в преломния момент, когато чехът застана на начален удар за подновяване на паритета в сблъсъка, на пиадестала излезе едно от най-силните качества на световния номер едно - неговата психологическа устойчивост, като той светкавично покачи оборотите, за да осъществи рибрейк, отвел ни броени минути по-късно до тайбрек. Наглед възстановил позицията си на корта, сърбинът потегли уверено в него и разполагаше с крехък аванс в статуквото, ала сгрешените му форхенди продължиха да му носят немалко негативи, докато аутсайдерът, за разлика от по-рано в мача, остана хладнокръвен под напрежение и преобърна развоя на събитията, отмъквайки успеха в сета, с което върна на почит равенството в резултата.

Изгубил почва под краката си, сърбинът далеч не допусна да изгуби напълно контрола си над случващото се в срещата и на бърза ръка в началото на решителната част поднови страхотното качество на продукцията си. Воден от негодуването си след загубения сет, Джокович съумя изцяло да се абстрахира от проблемите си в китката, като зададе твърде високо летвата в разиграванията и младият чех по никакъв начин не съумяваше да се доближи до темпото на световния номер едно, който повтори стореното от себе си в откриващата част на срещата и отново спечели пет поредни гейма, което значително го улесни в остатъка от двубоя, завършил, без повече излишни колебания, с негов триумф.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Въпреки контузията си: Джокович не допусна изненада и изравни за Сърбия срещу Чехия Мартин Петков
Теми:  
atp | united cup | Иржи Лехечка | новак джокович | сърбия | Чехия

Коментари





Следвайте ни в Facebook