Зина Гарисън: Нямах договор с фирма за спортни облекла, дори когато бях номер 4 в света

от в 19:05 на 14.10.2020
Калоян Соколов

Зина Гарисън определено може да бъде считана за една от най-елитните тенис състезателки през 80-те години на миналия век, а историята й определено е вдъхновяваща.

Гарисън е на ръба на отказването през 1990-та година и трудно намира вдъхновение да продължи с тениса. Всичко това обаче е на път да се промени на Уимбълдън същия сезон, когато Зина достига до финала. Американката побеждава Моника Селеш, която е в серия от 32 поредни успеха и е защитаваща шампионка, а впоследствие надиграва Щефи Граф, като германката се е запътила към 14-ти пореден финал в турнир от Шлема. Тези впечатляващи рекорди обаче биват спрени от Гаристън и тя се оказва единствената жена в състояние да спре тези две тенисистки в един и същ турнир през съотвената година.


Така Зина се превръща в първата тъмнокожа финалистка в Големия шлем от 32 години насам, когато това постига Алтеа Гибсън. По това време американката вече е елитна състезателка, ала въпреки това е нямала договор с фирма за спортна екипировка. Гарисън дори е ползвала облеклото на Мартина Навратилова по време на рейда си в Лондон, като именно 9-кратната шампионка триумфира в надпреварата, надигравайки Зина с 6:4 6:1

"Вече бях част от топ 4 и отново не получавах никакви предложения за договори. Постоянно бях увещавана как при определени резултати ще получа някакъв вид спонсорство. Беше ми напълно ясно какво се случва. Много бели момичета печелеха значително повече пари от мен, макар да бяха далеч по-назад в класирането"

Мнозина от агените не искат да имат нищо общо със Зина поради расова дискриминация, а освен това я определят за недостатъчно привлекателна визуално. Гарисън обаче се концентрира изцяло върху изявите си на корта и завоюва златен олимпйски медал на двойки, както и бронзов на сингъл. Освен това печели 14 индивидуални титли и може да се похвали с успехи над всички най-големи имена в играта по това време. В крайна сметка изявите й на Уимбълдън се отплащат, тъй като съумява да спечели така желаното сътрудничество с някоя от големите компании.


Американката трябва да преживее и други тежки моменти, като губи майка си в ранна възраст и освен това страда цели 9 години от булимия. Болестта й пречи да постигне дори по-значими резултати, защото често се чувства твърде изтощена и дехидратирана на корта. Преди три години Зина губи почти всичко вследстсвие на урагана "Харви", ала вместо да скърби, тя веднага се заема с това да помогна на другите пострадали от бедствието, дарявайки дори малкото, което й е останало.

В момента Гарисън е собственик на тенис академия в Хюстън, която главно е предназначена за деца от етническите малцинства. Американката цели да даде условията за първите стъпки в спорта на малчуганите, а определено нейният пример на корта и извън него, може само да бъде достоен за уважение.



 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Зина Гарисън: Нямах договор с фирма за спортни облекла, дори когато бях номер 4 в света Калоян Соколов
Теми:  
wta | зина гарисън | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook