Зверев изпита затруднения, но въпреки това откри с победа участието си в Мелбърн

от в 14:14 на 17.01.2022
Петър Колев

Александър Зверев се класира за втория кръг на първия за годината турнир от Големия Шлем - Australian Open, след победа в последователни сетове над световния №87 Даниел Алтмайер. Това бе първа среща между двамата тенисисти, като по-опитният германец определено не изигра най-добрия си мач, но стори необходимото и достатъчно, за да достигне до крайния успех. В следващия кръг на надпреварата олимпийският шампион ще се изправи срещу победителя от мача между Джон Милман и Фелисиано Лопес.

Двубоят започна изключително равностойно, като и двамата тенисисти не изпитваха особени затруднения от сервис. Алтмайер сервираше на много високо ниво и оставаше конкурентен на Зверев в повечето по-дълги разигравания от основната линия. Единственият по-труден сервис гейм беше този, в който световният №87 подаваше за оставане в сета. В него шампионът от Финалния Мастърс бе по-агресивен от обикновеното и достигна до общо три сет бола, но по-младият германец показа хладнокръвие и възстанови паритета в геймовете - 5:5. Достигна се до тайбрек, в който определено Зверев наложи темпото си и не остави никакъв шанс на своя съперник. Малко над час след началото на двубоя световният №3 затвори частта за 7:6(3).

Най-високопоставеният тенисист в горната половина на схемата затвърди положителната си игра от края на предишния сет с ранен пробив още в първото подаване на своя съперник. Последва безпроблемно затвърждаване и нова атака от ретур на Зверев - той посрещаше изключително добре сервиса на Алтмайер, контролираше разиграванията от дъното на корта, миксирайки ги с качествени излизания на мрежата, за да реализира втори пореден пробив - 3:0. Сервирайки за оставане в сета, световният №87 отново се пропука - по-опитният германец наложи темпото си, затваряйки сета за 6:1.

В третата част непредизвиканите грешки от ракетата на Саша зачестиха, а това доведе и до проблеми за по-високоранкирания германец в петия гейм. Тогава след няколко разочароващи неточности, придружени от двойна грешка, фаворитът предаде подаването си и изостана с 2:4. Това обаче не попречи на третия в света и той продължи да притиска опонента си, търсейки връщане на допуснатия брейк, което стана факт след серия пропуски на Алтмайер, и съвсем скоро вече Зверев бе този, който имаше аванс в резултата - 5:4.

Последваха трудни минути на сервис линията за аутсайдера, който, подавайки за оставане в мача, бе притиснат максимално от съперника си и изостана с 0:40, като така откри три поредни мачбола пред Саша. Именно тогава обаче световният №5 допусна няколко необичайни за играч от неговия калибър пропуски, които заличиха открилите се шансове пред третия поставен, и така станахме свидетели на тайбрек. Въпреки пропуснатите възможности Зверев не се поддаде нанапрежението и скоропостижно се откъсна напред с 6:1 точки, като този път той се възползва още от първия си мачбол, за да затвори срещата за крайното 7:6(3) 6:1 7:6(1).

 

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Зверев изпита затруднения, но въпреки това откри с победа участието си в Мелбърн Петър Колев
Теми:  
australian open | александър зверев | даниел алтмайер

Коментари





Следвайте ни в Facebook