ATP ранглисти: Мъри обратно в топ 100 след 4 години; Тийм с нов спад

от в 06:18 на 07.02.2022
Диана Андреева

Когато Australian Open 2022 намери своя край, тенис светът се съсредоточи върху успеха на Рафаел Надал, пренаписал историята на световния тенис. Матадора спечели 21-вата си титла от Големия шлем и се превърна в най-титулувания състезател на "мейджър" ниво в Тура, макар че съревноваванието по този показател все още със сигурност не е приключило и тепърва предстои да видим как ще се развие то за в бъдеще.

Конкуренцията сред челните позиции на световната ранглиста също е налице, макар и сериозни размествания в класирането през тази седмица да отсъстват. Първите 10 места остават непроменени, като лидерската позиция все още е в ръцете на Новак Джокович, който е следван от Даниил Медеведев и Александър Зверев.

Анди Мъри премина през сериозни изпитания през изминалите няколко години. Британецът бе принуден да подмени тазобедрената си става, но все пак намери сили и се завърна на корта, за да се състезава наред с най-добрите играчи в Тура. През последните месеци Мъри успя да си възвърне изградената в миналото репутация с помощта на сериозни усилия и напълно заслужено от днес е отново част от топ 100 в ATP класацията, което е факт за първи път от месец май 2018-а насам.

Аслан Карацев бе сред фаворитите за спечелването на трофея в индийския град Пуна през изминалата седмица, ала руснакът не успя да се противопостави на вдъхновения Елиас Имер и бе надигран още в началото. Въпреки това, Карацев от днес е номер 14, измествайки Диего Шварцман на 15-ото място. Неочаквано поражение допусна и Гаел Монфис в Монпелие, което пък му коства спад до 18-тата позиция в ATP ранглистата, докато за шампиона Александър Бублик новинити са повече от приятни, защото освен с титлата от събитието, той се поздлави и с нов личен рекорд в ATP подреждането, достигайки до номер 31.

Поредното разочарование за Доминик Тийм е факт и през тази седмица. Австриецът трябваше да направи своето дългоочаквано завръщане в Кордоба, само че се оттегли в последния възможен момент от участието си в надпреварата заради нова контузия. Шампионът от US Open 2020 напусна топ 20 наскоро, а в момента ситуацията е дори по-критичва за него и едва две позиции го делят от място извън първите 40 в подреждането.

Героят на тази седмица несъмнено е Жоао Соуса. Той премина през тежък период след настъпването на пандемията от коронавирус, което доведе и до излизането му извън първите 100 на ранглистата. От началото на тази година обаче португалецът показва отличен тенис и изглежда, че постепенно се завръща към старата си форма. Това се потвърди и от факта, че през вчерашния ден Соуса вдигна титлата от АТР 250 турнира в Пуна, а трофеят доведе до възход от 51 места и му позволи да заеме 86-ата позиция.

Официалната ранглиста на ATP можете да намерите на следния линк.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
ATP ранглисти: Мъри обратно в топ 100 след 4 години; Тийм с нов спад Диана Андреева
Теми:  
atp | атп ранглиста | доминик тийм | рафаел надал | тенис ранглиста

Коментари





Следвайте ни в Facebook