Може ли Новак Джокович да стане най-великият?

от в 12:26 на 03.03.2016
Tennis.bg

Новак Джокович започна 2016-а по подобаващ начин, печелейки Откритото първенство на Австралия. И щом дори световният №2 не успя по никакъв начин да му се противопостави, значи никой не е в състояние.

Голямата четворка сега се е трансформирала до Големия №1.

Джокович вече има три поредни титли от Шлема и общо 11 от най-престижните 4 в тениса. Това го изравни с идоли като Род Лейвър и Бьорн Борг.

Нито Анди Мъри, нито Роджър Федерер и Рафаел Надал, които имат общо 31 титли от Големия шлем, засега намират начин да разбият "кода на Джокович", който демонстрира желание да продължи да се развива, да гони рекорди и да се превърне в най-великия за всички времена.

Лионел Меси в тениса

Бившият британски №1 Андрю Касъл оприличава Ноле с футболиста на Барселона Лионел Меси. Те сякаш са от друга планета.

"Нивото в мъжкия тенис никога не е било толкова високо. Не мога да повярвам на това, което виждам и Новак Джокович без съмнение се движи в посока да стане най-великият играч в историята. И това е особено впечатляващо в това конкретно поколение играчи.

"Не мога да се сетя за друг по-впечатляващ, по-успешен спортист в света. Виждаме Лионел Меси с неговите награди и Серина Уилямс с нейните 21 трофея в Големия шлем, но никой не е съпоставим с Джокович. Това е невероятно," коментира Касъл.

Неуморимият "уличен боец"

В преследването на титли Джокович изглежда очарователно неуморим и успя да триумфира в четири от последните пет турнира от Големия шлем.

"Той просто вече не пропуска. Винаги е бил страхотен в защита, но сега изглежда способен да нанесе решителен удар и от такава позиция. Подобрил е всичко в играта си. Сервисът, по-добър е на мрежата - треньорът му Борис Бекер е помогнал, а и е станал някак по-агресивен," смята бившият финалист на Australian Open Джон Лойд.

През 2011-а Джокович печели 43 поредни мача и взима три титли от Големия шлем, но показателите му за 2015-а са дори по-добри. Той печели 82 от 88 мача или 93% успеваемост.

Миналата година Бекер го определи като "уличен боец". Тогава Новак спечели 11 от 15 финала и стана едва третият играч достигнал в календарна година всички мачове за титлата в Големия шлем.

"Чисто психологически той не смята, че може да бъде победен," анализира още Лойд.

Ефектът Бекер

След три поредни загуби във финали в Големия шлем Джокович допълва екипа си с шесткратния шампион в топ 4 турнирите Борис Бекер. Ефектът е мигновен. Самият Джокович определя като ключов разговора си с Бекер в съблекалнята по време на дъждовна пауза в мача си с Роджър Федерер на Уимбълдън миналата година.

Може ли сърбинът да бъде победен в Голям шлем? Стан Вавринка постигна това миналата година, надигравайки го във финала на Откритото първенство на Франция и лишавайки Джокович от шанса да триумфира с единствения изплъзващ му се Шлем.

В същото време Джокович вече има три поредни победи във финали от Шлема над Роджър Федерер, срещу когото за последно е губил в полуфиналите на Уимбълдън 2012 в трисетов мач.

"Трябва да изиграеш изумителен мач. Нужно е да имаш ден какъвто бе този за Вавринка във Франция, когато всичко ти се получава. Но аурата на Джокович му дава няколко допълнителни точки дори срещу Федерер.

"Федерер не го е побеждавал отдавна в 3 от 5 сета. И двамата го знаят. Федерер никога няма да го признае публично, но мога да ви гарантирам, че това го тревожи," смята още Джон Лойд.

Може ли Джокович да изпревари Федерер?

В момента и Новак Джокович, и Анди Мъри, а от доста време и Федерер вече са родители. Бащинството на едногодишния Стефан обаче по никакъв начин не повлия на сърбина да подобрява играта си.

През 2016-а Джокович ще се стреми към наглед невъзможното - календарен Голям шлем, който би го изравнил с Надал по брой титли от четворката. А след това? 17-те трофея на Федерер, което според Лойд и Касъл е постижима цел.

"Трябва да остане мотивиран. По някое време губиш желание да тренираш по четири часа на ден, но понякога става и по-късно.

"Играчите, независимо дали го признават, обичат рекордите. Той се изравни с Лейвър и Борг, иска да спечели "Ролан Гарос" и да стане най-великият за всички времена. Всичко е свързано. Нужно е нещо, което да те държи мотивиран и той определено иска да подобрява рекорди.

"Пред него има четири страхотни години. Ако остане съсредоточен, кой знае още колко може да спечели," анализира Лойд в заключение.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Може ли Новак Джокович да стане най-великият? Tennis.bg
Теми:  
новак джокович | тенис | тенис легенди

Коментари





Следвайте ни в Facebook