На 41 и в последния си сезон: Неостаряващият Лопес с първа ATP победа от 2021-ва година

от в 07:17 на 28.02.2023
Мартин Петков

В самото начало на 2023-та стана ясно поредното име на славен тенисист, който избра да окачи ракетата на стената в хода на настоящата година, казвайки сбогом на любимата игра. Това решение взе 41-годишният Фелисиано Лопес, който въпреки че изпълнява ролята на директор за турнира в Мадрид от сериите "Мастърс 1000", същевременно съчетаваше работните си ангажименти с редките си появи в Тура, последната от които датираше от миналия октомври на надпреварата в Хихон. Испанецът през последните повече от две десетилетия заслужи любовта на мнозина почитатели на тениса с изповядването на един от най-харесваните стилове за игра, а именно тактиката тенис-мрежа.

7-кратният АТР шампион и бивш номер 12 към момента се намира извън първите 1000 в световната ранглиста, но това далеч не повлия на решението на организаторите на АТР 500 турнира в Акапулко да предоставят "уайлд кард" за участие в състезанието на левичаря. Лопес пък от своя страна напълно оправда доверието, което му беше гласувано, като през днешния ден напомни на всички ни за славните години в кариерата си и преодоля 105-ия Кристофър Юбанкс на старта в надпреварата, като за целта се нуждаеше от час и 35 минути на корта - 7:6(3) 6:4. По този начин ветеранът се поздрави с първата си победа в основна схема на ниво АТР от юли 2021-ва насам, като във втория кръг на турнира в мексиканския град ще се изправи срещу полуфиналиста от US Open - Франсис Тиафо.

Ибериецът на старта на двубоя демонстрира завидни за възрастта си физически данни, като нямаше никакви резерви в придвижването си по корта, но въпреки това липсата на игрова практика видимо си каза думата и той още при второто си заставане на сервис трябваше да отразява брейкболи. Фелисиано нагледно не се трогна от това и удържа подаването си, като впоследствие на свой ред имаше възможност за късен пробив в сета, която обаче пропиля и американецът мигновено използва импулса си, за да достигне до 0:40 при начален удар на бившия номер 12 в 10-ия гейм.

Изправен до стената, Лопес, както е правил хиляди пъти в своята кариера, прибегна до любимия си прийом сервис-мрежа във важните моменти и спаси четири сетбола, за да предизвика изиграването на тайбрек, в който беше също толкова безупречен и заслужи триумфа си в откриващия сет на срещата.

С настъпването на втората част приповдигнатото настроение в играта на левичаря лесно се забелязваше, като публиката с неспирната си подкрепа към него допълнително го мотивираше и той успя да вземе инициативата от своята страна на мрежата. Ветеранът нямаше никакви затруднения с това да завършва успешно комбинациите си, като често излизаше на мрежата, където техническите му характеристики излизаха на пиадестала и той осъществи пробив.

Спад в представянето му обаче вдъхна надежда на Юбанкс, който светкавично реализира рибрейк, но хладнокръвието, с което играеше испанецът, беше повече от впечатляващо. Така броени минути по-късно, при начален удар на световния номер 105, Фелисиано влезе в серия от печеливши отигравания, която му осигури два мачбола, като той беше клиничен, за да оползотвори втория си такъв и мечтаният му триумф на старта в Акапулко беше факт.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На 41 и в последния си сезон: Неостаряващият Лопес с първа ATP победа от 2021-ва година Мартин Петков
Теми:  
atp | акапулко | тенис легенди | фелисиано лопес

Коментари





Следвайте ни в Facebook