Надал: Несъмнено Алкарас ще стане голям шампион; не изпитвам никаква умора

от в 15:10 на 20.03.2022
Мирела Николова

Вторият полуфинал от тазгодишния Мастърс в Индиън Уелс противопостави един срещу друг Рафаел Надал и Карлос Алкарас, които сътвориха истинско тричасово зрелище. Въпреки че не излезе като победител от сблъсъка, тийнейджърът демонстрира великолепна игра и показа, че може да бъде считан за голяма заплаха в близко бъдеще срещу всеки един опонент. На пресконференцията си след успеха Надал изтъкна вариативността в играта на 18-годишния играч като нещо, което особено силно се откроява.

"Мисля, че Карлос притежава всичко необходимо, за да се превърне в голям шампион. Подходих към мача така, сякаш се изправям срещу тенисист от топ 8, а не срещу тийнейджър. Той може да играе както много агресивно, така и дефанзивно, защото е изключително бърз. Способен е да връща топки от невъзможни позиции. Разбира се, когато играе офанзивно, е истински трудно да бъде спрян, защото ударите му стават тежки за отразяване."

21-кратният шампион от Шлема отново сподели, че в Алкарас вижда елементи от своя пробив в професионалния тенис и вярва, че по-младият му сънародник има бляскаво бъдеще.

"Когато си млад, всичко е ново, защото изживяваш всяко нещо за първи път. Играеш срещу страхотни тенисисти в турнири, които само допреди една или две години си гледал по телевизията. Изпитваш вълнение, страст, нямаш какво да губиш - той е в началото на този процес.

Изглежда, че той е достатъчно здраво стъпил на земята, за да разбере, че ние, тенисистите, ако искаме да бъдем големи шампиони, единственият начин да се случи това, е като се стремим да се подобряваме през цялата си кариера. Вярвам, че той прави точно това. Нямам никакви съмнения, че ще стане великолепен играч. Между другото, той вече е!”

Вероятно волетата на Надал често биват пренебрегвани, но срещу Алкарас той редовно търсеше пътя напред. Макар успеваемостта му на мрежата да не бе перфектна (54%), то тя му донесе успех в някои от най-важните моменти от двубоя. 

"Днес имах множество лоши волета, но и някои страхотни изпълнения, особено в края. Играх агресивно. Бях решен да направя това, което е необходимо, за да спечеля мача. Обичам да излизам на мрежата. През последните няколко години го правя все повече и повече. Прибягвам по-често и до тактиката сервис-воле. Чувствам се комфортно там. На този етап от кариерата ми трябва да се стремя да играя по-агресивно. Играта на мрежата ми помага в това отношение."

"Физически се чувствам добре", допълни още Надал по отношение на силите, с които разполага преди финала днес. "В четвъртък играх почти три часа, днес още толкова, но не изпитвам умора. Честно казано, чувствам се отлично, не мога да се оплача. Наслаждавам се. Имах много трудни битки тази седмица, но все още съм в турнира."


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал: Несъмнено Алкарас ще стане голям шампион; не изпитвам никаква умора Мирела Николова
Теми:  
atp | индиън уелс | интервю | карлос алкарас | любопитно | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook