Обратно на Уимбълдън: Медведев срещна трудности срещу играч извън топ 300, но не загуби сет

от в 18:54 на 05.07.2023
Мартин Петков

Даниил Медведев се завърна победоносно на Уимбълдън. Руснакът, който преди година нямаше възможност да участва на най-стария тенис турнир поради недопускането до надпреварата на състезатели от Русия и Беларус, се изправи срещу 20-годишния домакински представител Артър Фери, получил "уайлд кард", като предоставеното ниво на тенис от младежа впечатли мнозина, ала фаворитът не допусна излишни колебания и се наложи в последователни сетове - 7:5 6:4 6:3. С успеха си световният номер три продължава напред към втория етап в All England Club и ще срещне един измежду сънародника си Александър Шевченко и неудобния му противник Адриен Манарино, от когото загуби наскоро в Хертогенбош.

Още в началото на двубоя британецът си заслужи аплодисментите на публиката, която застана плътно зад него, като изповядваше агресивен тенис и често го виждахме в близост до мрежата, при което с този си стил видимо изненада третия поставен и си осигури брейкбол на старта. Медведев от своя страна не трепна под напрежение и пласира ас, като с това си действие поднови психологическото си предимство и все по-настъпателно подхождаше към плитките удари на световния номер 391, които превръщаше в уинъри за сметката си, пробивайки в петия гейм.

Именно с това изглеждаше, че духът на Фери ще бъде пречупен, но той опроверга очакванията и заигра още по-агресивно, като печелеше завиден брой точки в близост до мрежата, за да достигне до възможност за рибрейк, към която подходи хладнокръвно и възстанови равенството. Впоследствие паритетът в резултата се задържа до 5:5, когато дъждът в английската столица преустанови играта за период от близо един астрономически час, но веднага след подновяването на сблъсъка, то Медведев бе реконструирал тактическия си замисъл и вдигна оборотите с плоски удари от основната линия, като проби в последния възможен момент и записа откриващия сет срещу името си.

Във втората част младежът продължи все така уверено да провежда своите акции в офанзивен план и стигаше до комфортната си зона в близост до мрежата, където матираше фаворита и скоропостижно пръв се сдоби с брейкбол. Събитията от по-рано в хода на срещата обаче се повториха до последния си детайл и след като Медведев отрази шанса за домакинския представител, то светкавично осъществи пробив, но само за да видим в следващите минути рибрейк на участващия с "уайлд кард" тенисист, който с това си действие своеобразно разбуди световния номер три и московчанинът повиши нивото си в заключителните мигове, отмъквайки решаващо за втори път подаването на младежа след поредица от печеливши комбинации.

С настъпването на третия сет качеството на тенис, което ни представяха двамата състезатели, остана все така високо и зрителите имаха възможността да се наслаждават на страхотен тенис върху тревното покритие. Разликата в класите обаче настъпваше във важните моменти, когато се достигаше до точки за пробив, и именно огромната успеваемост в тези ситуации на Медведев се превърна в основополагаща за неговия триумф, след като той на два пъти взе превес над началния удар на британеца и подпечата триумфалното си завръщане върху "свещената трева".


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Обратно на Уимбълдън: Медведев срещна трудности срещу играч извън топ 300, но не загуби сет Мартин Петков
Теми:  
atp | даниил медведев | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook