Кун Гонисен: И в спорта, и в живота е най-важно да намериш баланса

от в 20:01 на 19.02.2016
Искрен Минчев

Кун Гонисен е бил един от обещаващите тенисисти на Белгия, който след катастрофа получава контузия на гръбнака и трябва да се откаже от спорта. След като завършва университет, започва да тренира млади таланти. През 1998 и 1999 г. е капитан на националния отбор на Белгия за купа "Дейвис", който тогава постига едни от най-добрите си резултати - полуфинал и четвъртфинал в Световната група. Работил е с колоездачния отбор на "Омега Фарма Лото", както и с футболни треньори като Луис ван Гаал. Той беше в основната на възхода на Ким Клайстерс, която след завръщането си към тениса след раждането на първото й дете спечели три титли от Големия шлем и се върна на върха в световната ранглиста. Гонисен е директор на института Mentally Fit в Холандия, а от 2000 г. прилага наученото от спорта в корпоративния свят като треньор по лидерство. Той беше в България по покана на "Ърнст и Янг" (Ernst & Young Bulgaria), за да изнесе лекция за това колко добре познаваме и управляваме енергията си и как да изградим една по-добра работна среда. Преди лекцията той даде интервю за "Дневник".

Вашето мото е "Управлявай енергията си, не времето си". Какво имате предвид?
- В корпоративния свят, преди много години, започнахме да работим все повече и повече. През 60-те години на миналия век работният ден стана от 9 часа сутринта до 5 следобед. През 80-те се увеличи от 9.00 до 19.00 ч. В днешно време вече работим денонощно, защото имаме Интернет и сме свързани абсолютно навсякъде. На практика можем да работим на всяко място и по всяко време. Само че повечето работни часове не са решението. Трябва да пестим енергията си. Защото ако работим все повече часове, включително съботите и неделите, ще бъдем много изтощени. Трябва да преобърнем нещата. Ако управляваме добре енергията си, ще бъдем здравословно, емоционално и физически здрави. Много е важно да има баланс.

Същото ли е и в спорта?
- Мисля, че да. В днешно време имаме много методи и лесно достъпна информация за добра подготовка, която да ти спести време. Видео анализи, високоскоростни камери, всякакви измервания. Днес младите играчи могат да гледат детайлно сервисите на Джокович, на Федерер, на другите топ играчи и да го копират. Преди години нямахме тази възможност. Мисля, че в спорта на най-високо ниво, ако тренираш твърде много часове, ще имаш контузии и ще се претовариш както физически, така и психически. Да се демотивираш, да се депресираш. Когато през 80-те започнахме първите по-детайлни изследвания, започнахме да обръщаме повече внимание и на психическото натоварване, а не само на физическото. Мисля, че паралелът е точен.



Колко часа е правилно да тренират на ден тенисистите?
Няма строго правило, защото всичко зависи от възрастта. Един тенисист трябва да бъде подготвен технически, тактически, физически и ментално. В масовия случай тенисистите започват да тренират на четири-пет години. Тогава е важно да тренираш координацията и в абсолютно никакъв случай да не им правиш физически тренировки на тази възраст. С напредването на възрастта и развитието на тялото постепенно увеличаваш физическите натоварвания. Но трябва да порасне и да бъде подготвен във всички аспекти, за да достигне пълния си потенциал. Това, което се случва много често в тениса е, че децата често претренирани физически. Започват да се появяват проблеми с гръбнака, с коленете, с глезените. В същото време обаче са и психически претоварени. Това се случва, когато децата прекалено много биват притискани. Това оказва влияние на емоционалното развитие и като цяло на развитието като човешко същество. Често спортистите се развиват физически, но се превръщат в много нещастни хора, не са способни да водят нормални отношения с партньора, да бъдат добри родители в по-късен етап от живота си. Трябва да има баланс между личното и професионалното време.

Добро решение ли е през цялата си кариера да останеш с един треньор?
Ако си страхотен късметлия, треньорът ти може да притежава всичко. Под всичко имам предвид да те развива и подготвя физически, психически, тактически, практически. Но това се случва изключително рядко, особено в спорта на високо ниво. Пеп Гуардиола, например, се е обградил с трима треньори, които отговаря за спортната психология. Има и кондиционен треньор, който от дълги години работи с него навсякъде. Един главен треньор може да е добър в две, пет или повече неща, но за тези, в които не е, наема най-доброто на пазара. Така че наистина трябва да си късметлия, ако треньорът ти притежава всичко. Като майката на сестри Малееви вероятно, защото и трите й дъщери бяха в топ 10. Но вярвам, че с момичетата са пътували и други треньори.



А вреди или помага честата смяна на треньорите?
- Зависи каква е причината да правиш промяна. Ако сменяш треньора, защото не може да развие повече твоя талант, тогава това е добро решение. Ако сменяш треньора, защото той е суров към теб и това не ти харесва, защото си разглезено дете, взимаш лошо решение. Добрият треньор е този, който ти казва това, което не искаш да чуеш. Ако имаш добър треньор, той няма да се стреми да ти угоди. Защото в противен случай няма да се научиш. Ще се задоволиш с нивото, на което смяташ, че си достатъчно добър.

Какво се случи с Ким Клайстерс, за да се завърне тя след първото си отказване дори по-силна отпреди?
- Ким Клайстерс се намираше в труден период, когато баща й почина през 2009 г., по-малко от година, след като тя стана майка. Тогава поиска да се върне към спорта, но не беше уверена, че ще успее да бъде на същото ниво. Попитах я: "Колко спортистки знаеш, които са се върнали на топ ниво, след като са родили?" Не са малко, нали? И тя това каза. Даде ми пример с Пола Радклиф (в дългите бягания), (австралийската тенисистка) Ивон Гулагонг. Това много я амбицира и вдъхнови - да бъде отново номер 1, но вече като майка. Когато Ким спечели Australian Оpen през 2011 г., тя избра за турнира зелена екип, подобен на късните тоалети на Гулагонг.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кун Гонисен: И в спорта, и в живота е най-важно да намериш баланса Искрен Минчев
Теми:  
кун гонисен | спортна психология

Коментари





Следвайте ни в Facebook