Първият финалист е ясен: Руне преодоля теста на Сафиулин и чака Григор в Бризбейн!

от в 11:25 на 06.01.2024
Мартин Петков

Холгер Руне изигра несъмнено най-силния си мач от старта на новия сезон насам и закономерно се класира за финала на АТР 250 турнира в Бризбейн. Младият датчанин имаше повече от трудната задача да се изправи срещу изключително неудобния съперник Роман Сафиулин, като световният номер 8 далеч не мина без затруднения в хода на сблъсъка, но остана по-хладнокръвен във важните моменти и триумфира с успеха в последователни сетове - 6:4 7:6(0).

С това топ поставеният в схемата си резервира билет за мача за титлата в надпреварата, където ще срещне един измежду родната ни първа ракета Григор Димитров, който е изявен фаворит за достигне до финала, и домакинския представител Джордан Томпсън, елиминирал Рафаел Надал в епична битка вчера.

Стартът на двубоя се оказа изпълнен с оптимизъм за Руне, който предугади изключително умело посоката на сервисите на руснака, което му позволи да придобие лидерската позиция в разиграванията и младежът не се поколеба, за да потегли в сблъсъка с пробив в дебютния гейм. Постепенно световният номер 39 се отърси от случилото се и започна да притъпява остротата в действията на топ поставения, но въпреки това грешките от ракетата на Сафиулин биваха необичайно много на брой и той далеч не застраши особено противника си на ретур, като скандинавецът остана солиден на собствено подаване и записа откриващия сет на сметката си.

Началото на втората част се оказа аналогично с това на срещата, след като внезапно руснакът инкасира сериозен спад в играта си и на практика собственоръчно, след купища неточности, предаде сервиса си в актива на световния номер 8. Разликата обаче дойде от това, че вече изостанал изцяло в догонващата позиция на корта, Сафиулин най-после съумя да стабилизира форхенда си при по-високо темпо на игра и започна да онагледява умението си да пласира печеливши отигравания, при което скоропостижно заличи изоставането си в резултата. 

Тогава последва крайно колеблив гейм за световния номер 39, чието подобрение се оказа временно явление и той изостана с 0:40, ала дори това не го сломи, като той спечели пет поредни точки, за да оцелее и използва придобития импулс, достигайки на свой ред брейкбол. В крайна сметка сервиращите продължиха да властват на корта и до нещо повече не се стигна, като оттам насетне интригуващите моменти липсваха и бяхме отведени до тайбрек, където руснакът изцяло капитулира пред собствените си грешки, докато Руне остана безупречен и подпечата класирането си за финала.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първият финалист е ясен: Руне преодоля теста на Сафиулин и чака Григор в Бризбейн! Мартин Петков
Теми:  
atp | бризбейн | роман сафиулин | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook