Роджър Федерер празнува 1000 последователни седмици в топ 30

от в 00:05 на 26.12.2019
Диана Андреева

Толкова много неща са се променили в тениса от октомври 2000, но един факт винаги е съществувал през последните 19 години - Роджър Федерер е част от топ 30! Швейцарецът постигна нов рекорд - той е първият играч с умопомрачителните 1000 последователни седмици в челната 30-ка. Началото на това постижение Маестрото сложи, когато беше на едва 19-годишна възраст и никога повече не напусна тази позиция.




[caption id="attachment_20803" align="aligncenter" width="288"]Роджър Федерер Роджър Федерер[/caption]

18-годишен, той стартира сезон 2000 в топ-60. Младият тогава Роджър остави събитията от по-ниско ниво и започна да взима участие в надпревари от ATP. Макар че загуби два последователни мача преди лятото, впоследствие Маестрото навлезна във форма и постигна добри резултати на олимпийските игри в Сидни. След полуфинал във Виена и финал в Базел, Федерер се озова в топ 30 в последните дни на октомври и продължава да е там и досега.


Днес, на 38-годишна възраст, Роджър Федерер все още е сред топ тенистите, като завърши сезон 2019 в топ-3, точно зад Рафаел Надал и Новак Джокович. Швейцарецът завоюва четири ATP надпревари през годината - вдигна трофея на Masters 1000 в Маями и добави още три ATP 500 титли, достигайки магическото число от 100 ATP купи в Дубай и така вече изостава само с шест отличия от Джими Конърс. През лятото Роджър пропусна възможността да спечели 21-ия си Голям шлем, след като загуби срещу Новак Джокович на финала на Уимбълдън. 



Роджър е участвал 17 пъти на финалите на ATP през последните 18 години, като през 2019 победи Новак Джокович в последната среща на груповата фаза, с което срина шансовете на сърбина да завърши сезона под номер едно. В Лондон той премина на полуфинал за 16-ти път, но не продължи напред след като допусна загуба от бъдещия шампион Стефанос Циципас. Федерер реши да прескочи предстоящия ATP Cup и така да отдели повече време за почивка и тренировки. Световният номер три се подготвя усилено в Дубай преди новия сезон, който ще стартира на Откритото първенство на Австралия. 


Ето обаче някои от най-добрите точки на Маестрото в миналото:


https://www.youtube.com/watch?v=6XR7cr3QIV8

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Роджър Федерер празнува 1000 последователни седмици в топ 30 Диана Андреева

Коментари





Следвайте ни в Facebook