Шампионът е аут: Синер детронира носителя на трофея в Аделаида и е 1/4-финалист!

от в 12:17 на 05.01.2023
Мартин Петков

Танаси Кокинакис в зародиша на своята кариера биваше сочен като един от най-талантливите играчи в Тура, след като през вече далечната 2018-а едва 21-годишен повали самия Роджър Федерер на Мастърс 1000 турнура в Маями. Впоследствие серия от травми беляза пътя в тениса на австралиеца, който преди 12 месеца получи "уайлд кард" за родната си надпревара в Аделаида и изуми всички, триумфирайки с титлата от състезанието.

Оттам насетне кариерата на Кокинакис придоби нов облик и по-малко от месец по-късно световният номер 93 обедини сили със своя добър приятел Ник Кирьос за турнира на двойки на Аустрелиън Оупън, на който домакинският тандем завоюва трофея и донесе бурна радост на своите сънародници. Към днешна дата, година по-късно след триумфа в Аделаида, Танаси се завърна обратно в родния си град, за да брани своето отличие и след успех на старта си гарантира среща с талантливия Яник Синер, който обаче се оказа твърде висока топка за шампиона и го детронира в последователни сетове след 2 часа и 3 минути на корта - 7:6(2) 6:4. По този начин световният номер 15 продължава към четвъртфиналите, където ще се изправи срещу Себастиан Корда.

Началото на двубоя отмина без особено вълнуващи ситуации, след като двамата състезатели се бяха концентрирали върху собствените подавания, ала с достигането на петия гейм австралиецът направи първата крачка в атакуващ аспект на ретур, която му осигури и куп брейкболи. Синер в това време от своя страна страдаше от липса на първи сервис, въпреки който все пак съумяваше да поддържа равенството и в разрез с видяното до момента, реализира късен пробив, донесъл му правото да подава за спечелването на частта. 

Напрежението в идните минути за италианеца обаче взе връх и той инкасира рибрейк на нула, като беше много близо до това да предаде началния си удар за втори път, но оцеля и предизвика изиграването на тайбрек. В него Кокинакис опита да е в ролята на по-активният тенисист като упражняваше натиск над противника от форхенд, ала грешка от рутинна позиция означаваше минипробив аванс за световния номер 15, който той доразви и записа откриващия сет на сметката си.

Във втората част шампионът се опита да се реабилитира за случилото се, като промени облика в играта си и покачи още повече агресията в своите отигравания, но рискът му се оказа напълно неоправдан и южнотиролецът причисли противниковото подаване в актива си. Оттам насетне Синер пое лидерската роля на корта и сервираше безупречно до края на срещата, довеждайки събитията до закономерен изход, с което сложи точка на спора и елиминира шампиона.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионът е аут: Синер детронира носителя на трофея в Аделаида и е 1/4-финалист! Мартин Петков
Теми:  
atp | Аделаида | танаси кокинакис | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook