След финала на АО: Рибакина разгроми бивша номер едно при завръщането си на корта!

от в 19:02 на 09.02.2023
Мартин Петков

Елена Рибакина в началото на 2023-та опроверга всички свои критици, които я определиха като "чудо за един ден" след триумфа ѝ с титлата на Уимбълдън миналия юли, след като достигна мача за отличието на Откритото първенство на Австралия, губейки го по крайно драматичен начин от бъдещата шампионка Арина Сабаленка. Родената в Москва представителка на Казахстан по пътя си към заключителния двубой в Мелбърн повали цели три носителки на "мейджър" трофеи, сред които беше и вездесъщата Ига Швьонтек, като макар и мнозина почитатели на тениса да упрекнаха треньора ѝ Стефано Вуков за държанието му спрямо неговата подчинена, то световната номер 10 защити наставника си, а подходът на хърватският специалист нагледно дава исканите резултати, което се доказа и през днешния ден.

Рибакина си взе едноседмична почивка след края на Аустрелиън Оупън, преди да открие кампанията си в Близкия Изток с участие на WTA 500 надпреварата в Абу Даби, където жребият я изправи още на старта срещу бившата номер едно Каролина Плишкова. Шампионката от Уимбълдън беше непоколебима в сблъсъка, въпреки статута на съперничката си, като се поздрави с разгромен успех след само 69 минути на корта - 6:4 6:2, класирайки се за фазата на четвъртфиналите, където ѝ предстои да срещне някоя измежду Беатрис Хадад Мая и сънародничката ѝ Юлия Путинцева.

Началото на двубоя беше повече от перфектно за считаната за фаворитка етническа рускиня, която пласира серия от неспасяеми отигравания и светкавично излезе напред с пробив аванс. Впоследствие наблюдавахме изключително любопитни моменти на корта, след като двете тенисистки, славещи се с едни от най-добрите начални удари в WTA Тура, изпитваха сериозни затруднения на собствено подаване, ала до нов брейк така и не стигна, при което световната номер 10 записа откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част играта на чехкинята изцяло рухна, като тя обезкуражена капитулира пред неспирно множащите се неточности от ракетата ѝ, докато финалистката от Мелбърн установи контрол над случващото се и реализира два поредни пробива. Оттам насетне задачата пред Рибакина изглеждаше като "детска игра" и тя направи необходимото, за да сложи точка на спора, с което затвърди отличните впечатления по свой адрес и за пореден път изведе сервиса си на пиадестала, не допускайки нито един брейк в хода на сблъсъка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След финала на АО: Рибакина разгроми бивша номер едно при завръщането си на корта! Мартин Петков
Теми:  
wta | абу даби | елена рибакина | каролина плишкова

Коментари





Следвайте ни в Facebook