Враждата между Кирьос и Джокович: Откъде започна всичко?

от в 07:19 на 10.07.2022
Мирела Николова

Тазгодишният финал на Уимбълдън ще противопостави един срещу друг Новак Джокович и Ник Кирьос, чиито взаимоотношения във времето са били на двата различни полюса. В началото на тази година австралиецът бе един от малкото, които се застъпиха публично за белградчанина по време на драматичните събития с отнетата му виза за влизане в Австралия, и оттогава насам всеки от двамата признава как е започнало да се заформя приятелство помежду им и как често комуникират посредством социалните мрежи. Години наред обаче двамата бяха в крайно обтегнати отношения, като австралиецът не пропускаше възможност, в която да изрази негативното си отношение към бившия №1, и неведнъж е стигал до крайности.

Всичко започва през май 2019 година, когато Кирьос е гост в подкаста No Challenges Remaining, в който за първи път заявява открито своята неприязън към личността на сърбина и неговите действия: "Мисля, че Джокович има болна амбиция да бъде харесван от публиката. Той просто иска да бъде като Федерер. Толкова силно иска феновете да го обичат, че не мога да го понасям.

Този човек една година се отказа от Аустрелиън Оупън, защото беше твърде горещо (б.а. четвъртфиналния му мач срещу Анди Родик през 2009-а). Без значение колко титли от Големия шлем спечели, за мен той никога няма да бъде най-великият. Най-малкото поради факта, че сме играли два пъти един срещу друг и той не е успявал да ми вземе дори сет. Извинявай, но ако не можеш да победиш мен, то няма как да претендираш за най-добрия в историята. Вижте колко тренирам аз и колко той – та то е нищо в сравнение с него".

Балканецът не се впечатли от критиките по свой адрес и в последвалото си интервю подходи с необходимото уважение към австралиеца, отбелязвайки как смята, че Кирьос не е лош човек, и не разбира какво го е подтикнало да изговори всичко това – дали желанието му да привлече внимание към себе си, или съществува друг мотив.

В стремежа си да уязви още веднъж тогавашния №1, няколко месеца по-късно канберецът показно задраска с маркер името на Новак, щампирано върху тениска на фен. Доволен от постъпката си, той публикува видео в социалните мрежи, в което отправи послание към сърбина: "Ето това мисля за теб и за тениската ти".

Кирьос не пропусна да се възползва от възможността да разкритикува 20-кратния носител на титли от Шлема и за организираното от него демонстративно събитие Adria Tour по време на пандемията от коронавирус. Припомняме, че през 2020 г. Джокович основа серия от турнири в Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна Гора, но липсата на противоепидемични мерки и социална дистанция превърнаха започналото по чудесен начин събитие в пълна катастрофа, тъй като впоследствие голяма част от участниците, включително самият Новак и нашият Григор Димитров, се заразиха с COVID-19.

Сърбинът трябваше да понесе огромна доза критики и по отношение на партито на играчите, провело се след края на надпреварата в Белград. Тогава се появиха видеа как тенисистите се намират в нощен клуб и абсолютно нехаят за вируса, забавлявайки се, без да спазват каквито и да е медицински препоръки срещу разпространението на заразата.

Споделяйки видео от въпросното парти, австралиецът не спести възмущението си: "Не ме съдете за нещо, което преди съм направил и което е било "безотговорно" или категоризирано като "глупост" - това тук несъмнено печели първото място". 

Впоследствие Доминик Тийм, който също бе сред участниците в Adria Tour, защити Джокович от нападателния тон на Кирьос, споменавайки как канберецът няма право да съди останалите състезатели, защото през годините също нерядко е правил грешки. "За какво говориш, Доминик? Грешки като чупене на ракети? Псуване? Танкиране на няколко мача? Неща, които всеки прави? Никой от вас не е на интелектуалното ниво, за да разбере какво имам предвид", попита реторично Ник.

"Опитвам се да ги държа отговорни за случилото се. Това просто показва, че Доминик Тийм, Александър Зверев и Новак Джокович си мислят, че ситуацията е просто една шега. Двама от тях купонясват като луди по време на глобална пандемия. Хора губят живота си, любимите си хора, приятелите си, а Тийм се застъпва за тази "грешка". Жалко е, че това са "лидерите" на нашия спорт", допълни още Кирьос по темата.

От своя страна, сърбинът опита да се защити от нападките по свой адрес, казвайки, че е подходил към провеждането на Adria Tour с чисти намерения и не смята, че е направил нещо лошо. Той определи случилото се в Белград и Задар като "лов на вещици" и добави, че не изпитва вина, въпреки че съжалява за хората, които са се заразили. Реакция от страна на Кирьос не закъсня, като той веднага след това публикува следното в Instagram: "Плашещо е как някои хора нямат никакво чувство за отговорност. Група от албатроси".

 

По време на миналогодишното издание на Откритото първенство на Австралия последваха нови епизоди от вербалната битка между двамата, първият от които бе свързан с двуседмичната карантина на играчите в Мелбърн. Тогава Ноле изпрати писмо до ръководните органи на АТР, с което отправи молба за подобряване на условията за карантинираните си колеги. Тази негова постъпка обаче беше посрещната остро от някогашния №1 на домакините, който определи исканията на балканеца за безумни и го нарече идиот.

В отговор на тези обвинения Джокович отвърна: "Мисля, че Ник е полезен за спорта ни. Той е различен, прави нещата по свой си начин. Изпитвам уважение към него, както към всички останали състезатели, тъй като всеки има свободата и правото да избере как иска да изразява себе си, какво иска да прави. Имам респект към неговия тенис, защото той наистина разполага с огромен талант и страхотна игра, като във времето е доказвал, че има качествата да победи всеки един играч. Ако трябва да съм честен, не изпитвам същото уважение към него извън корта и тук ще спра. Нямам какво повече да кажа за него, нито за коментарите и действията му, адресирани към мен".

С това обаче не спряха провокациите на австралиеца към деветкратния шампион в Мелбърн, като този път в мишена се превърна характерният за Джокович поздрав след победа, изразяващ се в изпращане на любов към публиката по трибуните, който неведнъж е попадал под ударите на ексцентричния австралиец. В свои интервюта Ник го е класифицирал като "абсурден", а по време на Аустрелиън Оупън 2021 при излизането си на корта за един от двубоите на двойки той иронизира действията на сръбския си колега, протягайки ръце към празните трибуни.

Всичко това обаче остава в миналото, защото, както самият Ник подчерта вчера, уважението се печели не толкова на корта, колкото в истински трудна житейска ситуация, каквато бе тази в Австралия през януари. Оттогава насам двамата играчи са в приятелски отношения и за нас остават надеждите, че в неделния ден ще видим сблъсък, в който вълнуващият тенис и добрите обноски ще възтържествуват.

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Враждата между Кирьос и Джокович: Откъде започна всичко? Мирела Николова
Теми:  
atp | истории и анализи | любопитно | Ник Кирьос | новак джокович | уимбълдън | уимбълдън 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook