Заради опасения от пропаганда: Уимбълдън на път да извади руските играчи от турнира!

от в 17:24 на 05.04.2022
Владислав Риждов

Руската инвазия в Украйна продължава да има своето отражение върху спорта. Именно представителите на Русия, както и тези на Беларус, бяха едни от първите, които усетиха последиците от войната, след като на тях им беше позволено да участват в турнири, единствено състезавайки се под неутрален флаг. Това постави под въпрос участието на Даниил Медведев на тазгодишния Уимбълдън, а през вчерашния ден се появи информация, според която ръководителите на All England Club, където обичайно се провежда надпреварата от Шлема, обмислят да забранят на руските и беларуските състезатели да участват.

Причината е, че те се опасяват от евентуално добро представяне на световния номер 2, което може да бъде използвано като пропаганда от страна на руското правителство. Въпреки че играчите от тези две държави могат да участват в турнири от ATP и WTA, независимият статут на Уимбълдън дава право на организаторите да изключат всеки един състезател от турнира, и към момента изглежда все по-вероятно те да се възползват от това си правомощие:

"Частните клубове имат доста повече свобода за това кого могат да допуснат до участие в турнирите си без това да бъде разглеждано като обект на дискриминация. ATP и WTA биха могли да отстранят играчи, които са уличени в допинг или уреждане на мачове, но дори догава трябва да изложат неоспорими аргументи за решението си. В конкретната ситуация, например, ако евентуалното отстраняване бъде предприето от двата Тура, то въпросните състезатели биха могли да обжалват решението с аргумента, че са санкционирани за неща, които не зависят от тях. При организаторите на Уимбълдън обаче такъв вариант не е налице" - твърди източник, близък до AELTC (All England Club).

За момента няма информация дали ще се стигне до налагането на тази мярка, но решението на AELTC трябва да стане ясно следващия месец, тъй като тогава е крайният срок за подаване на заявки за участие на "свещената трева".

Източник: Express.co.uk

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Заради опасения от пропаганда: Уимбълдън на път да извади руските играчи от турнира! Владислав Риждов
Теми:  
all england club | atp | wta | даниил медведев | любопитно | световен тенис | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook