Джокович: Спомням си как баща ми извади 10 германски марки и каза, че имаме само това

от в 13:14 на 20.08.2022
Калоян Соколов

Новак Джокович е един от най-успешните индивидуални спортисти в историята и е познат в целия свят. Сърбинът е четирикратен носител на наградата "Лареус", която се връчва ежегодно на най-заслужилия атлет от спортната общност и по неофициални данни състоянието му се оценява на над 220 милиона долара. Животът на Джокович обаче не винаги е бил толкова лъскав и той е трябвало още в ранна детска възраст да се сблъсъка с възможно най-тежки изпитания, минавайки през войната в Югославия и бедността на неговото семейство. Именно това обаче е формирало шампионския характер на доскорошния номер едно, който наскоро сподели за тежките мигове в детството си:

"Спомням си как в един момент баща ми извади една банкнота от 10 германски марки, постави я на масата и каза, че имаме само това. По това време нещата не опираха до тениса, а до това да оцелеем като семейство и да имаме хляб в ежедневието си. Някак обаче родителите ми се справиха в тази ситуация. Те бяха страхотен отбор. Дълго време те успяваха да скрият множество подробности, които ги караха да страдат и трябваше да жертват много, за да продължа да преследвам любовта си към тениса. Имаше обаче моменти, когато не можеха да скрият случващото се от мен и аз можех ясно да видя какво се случва.

Майка ми винаги е била основният стълб в семейството. Тя е изключително стабилен човек и винаги ни е държала заедно. Това е една силна и истински вдъхновяваща жена, която е трябвало да се справя с четирима мъже в един малък апартамент и постоянно да се грижи за нашите нужди и интереси. Моята майка е направила всичко възможно по силите си за нас и бих казал, че е супергерой.

Тогава несъмнено се е изисквало огромна смелост да бъда подкрепен в мечтата си да се превърна в професионален тенисист, имайки предвид бюджета ни от 10 германски марки за петчленно семейство. Когато на корта намеря вътрешна сила в мен да продължа битката, то това присъствието на баща ми.

В един момент имахме оферта да заиграя за Великобритания, която беше много изкушаваща. Родителите ми имаха осигурена къща и работа в страната, а всички мои разходи щяха да бъдат покрити, така че животът ни можеше да се улесни значително. Не казвам, че щеше да бъде грешка, ако я бяхме приели и не се знаеше къде щеше да ни отведе съдбата, но вярвам, че за всичко има причина и съм щастлив по какъв начин се развиха събитията.

Истината е, че решението беше по-скоро на майка ми и баща ми, въпреки че бях включен в разговорите по темата. Честно казано от самото начало не харесвах подобна идея и не смятах, че мога да бъда щастлив там. Разбирах обаче, че нещата са далеч по-сложни и в крайна сметка моите родители поеха риска да останем в Сърбия и останалото е история"  - завърши балканецът.

Източник: Sportskeeda

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович: Спомням си как баща ми извади 10 германски марки и каза, че имаме само това Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook