Обратът на обратите: Томова пропиля 10 мачбола и допусна нелепа загуба на старта в Мадрид

от в 18:46 на 24.04.2024
Калоян Соколов

Виктория Томова категорично се намира в един от най-силните периоди на своята кариера и заслужено получи правото за пръв път да се класира директно за основната схема на WTA 1000 надпреварата в Мадрид. Вики стартира отлично своя клей сезон, достигайки до втория кръг на WTA 500 турнира в Чарлстън, където беше спряна от световната номер шест Мария Сакари, а впоследствие показа добър тенис и на WTA 250 състезанието в Руан, но пропиля аванс от 4:1 гейма в решителния сет срещу Варвара Грачева.

Днес първата ни ракета при дамите трябваше да претърпи още един обрат и записа изключително горчиво поражение от талантливата китайка Ксиню Уанг, която се намира под номер 42 в световната ранглиста и е 2-кратна шампионка от Шлема при девойките - 7:5 5:7 4:6. за 2 часа и 51 минути игрово време. Томова изоставаше с 3:5 в първата част, но влезе във феноменална серия от 8 поредни спечелени гейма, за да се доближи само на точка от място във втори кръг, само че пропиля цели 10 мачбола и напусна битката в испанската столица, а Уанг ще премери сили с 21-ата поставена Каролин Гарсия.

Началото беше по-добро за китайската тенисистка, която проби още в първия гейм, но нашата сънародничка бързо намери оптималния си ритъм на игра и изравни за 2:2. Серията от пробиви продължи и Уанг отново излезе напред в резултата, а българката спечели само една точка на ретур в следващите два сервис гейма на азиатката. Така наглед откриващият сет отиваше към рутинен завършек в полза на по-високоранкираната състезателка, само че Томова имаше съвсем други планове и заигра напълно безпогрешно, за да спечели следващите 8 гейма и да поведе със сет и 4:0 във втория.

Световната номер 42 спря своето пропадане и дори върна единия от брейковете си изоставане, само че родната ни представителка нямаше намерение за втора поредна седмица да губи наглед спечелен двубой и се доближи само на гейм от крайния триумф - 5:2. 22-годишната китайка продължи да се бори и отрази три мачбола, за да намали изоставането си до 3:5.

Впоследствие Томова имаше още цели седем точки за спечелването на сблъсъка, но така и не реализира нито една от тях и събитията от първия сет се повториха с обратен знак, защото сега беше ред на азиатката да спечели 8 поредни гейма и да поведе с 4:0 в решителната част, като се опази от съдбата на нашата сънародничка, въпреки че Вики стопи изоставането си само до 4:5 и скоро 2-кратната "мейджър" шампионка за девойки можеше да се поздрави с крайната победа.

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Обратът на обратите: Томова пропиля 10 мачбола и допусна нелепа загуба на старта в Мадрид Калоян Соколов
Теми:  
wta | бгтенис | виктория томова | мадрид | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook