Все едно не е спирал: Джокович започна похода към 8-ата титла на Уимбълдън с експресен успех!

от в 18:59 на 03.07.2023
Мирела Николова

Новак Джокович откри по безапелационен начин кампанията си към осми трофей на Уимбълдън, постигайки своята 29-а поредна победа на "свещената трева". Сърбинът, който си тръгна като шампион от всяко от последните 4 издания на турнира, на старта тази година трябваше да се изправи срещу световния №68 Педро Качин, на когото обаче не остави никакви шансове и наложи волята си след 2 часа и 12 минути игра за крайното 6:3 6:3 7:6(4). По този начин световният №2 се класира за втория кръг на състезанието, където го очаква сблъсък с Джордън Томпсън, който надви Брандън Накашима в петсетова битка, при това след "пълен ремонт".

Двубоят стартира изненадващо, след като седемкратният шампион в турнира бе първият, инкасирал пробив, след поредица от непредизвикани неточности и двойна грешка на брейкбол. Съвсем скоро обаче сърбинът намери оптималния си ритъм на игра и сведе пропуските до абсолютния минимум, като същевременно повиши интензитета в ударите си и постигна моментален рибрейк за 2:2. Оттам насетне той продължи да диктува разиграванията и често си откриваше пътя напред към мрежата, откъдето уинърите му не преставаха да се трупат. Благодарение на офанзивния си подход Ноле осъществи късен пробив в осмия гейм, който безпроблемно затвърди, за да открие сметката си в общия резултат.

Веднага след края на дебютната част последва дълго прекъсване поради дъжд, което продължи близо час и половина. Продължителната пауза доведе до пълна загуба на концентрация от страна на южноамериканеца, от чиято ракета непредизвиканите пропуски изобилстваха в първите минути след подновяването. Опитният сърбин обаче не пропусна да се възползва от ситуацията и реализира пробив още в първия възможен момент, за да поведе с 2:0. Ранният аванс даде свобода в действията на втория поставен, който продължи да диктува разиграванията посредством отлично насочените си удари и да не отстъпва инициативата. Така в края на сета той отново спечели противниковото подаване и дублира преднината си в отделните части.

С настъпването на третата част проследихме серия от прибързани отигравания на сърбина, довели до грешка, при което Качин на бърза ръка се сдоби с два поредни брейкбола. Изправен до стената, 7-кратният шампион в турнира загатна за отличния си първи сервис под напрежение и отстоя своето, като мигновено се мобилизира и започна да завършва комбинациите си печелившо, достигайки неколкократно до шансове за пробив. 

Същевременно световният номер 68 намери оптималната форма на началния си удар и вече дори можехме да го наблюдаваме как реализира асове срещу най-добрия ретур в света, благодарение на което поддържаше паритета в резултата жив и най-после изглеждаше конкурентоспособен на фаворита за титлата. В това русло бяхме отведени до тайбрек, където нервите на аржентинеца бяха изпънати до краен предел и това си пролича за него на сервис, след като направи двойна грешка и допусна да действията му да бъдат предугадени в близост до мрежата. Сдобил се с комфортната преднина от два минипробива, Джокович върна жеста на съперника си и сбърка на свой ред при началния си удар, ала впоследствие бе безупречен по отношение на офанзивните си акции и сложи точка на спора.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Все едно не е спирал: Джокович започна похода към 8-ата титла на Уимбълдън с експресен успех! Мирела Николова
Теми:  
atp | новак джокович | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook