Завръщане със стил: Джокович помете първото си препятствие на US Open!

от в 07:30 на 29.08.2023
Мартин Петков

Новак Джокович се завърна победоносно на US Open, след като пропусна миналогодишното издание на турнира поради липса на ваксина против коронавирус. Сърбинът, който съвсем наскоро вдигна 39-ата си Мастърс 1000 титла в кариерата, след като в епичен финал на надпреварата в Синсинати сломи Карлос Алкарас, не срещна никакви затруднения в откриващия си мач в Ню Йорк и разгроми световния номер 84 Александре Мюлер - 6:0 6:2 6:3.

За целта Ноле, чийто последен мач в турнира се явяваше злополучната му загуба във финала през 2021-ва година от Даниил Медведев, се нуждаеше от едва час и 35 минути на корта, като постави основите на успешното си начало по пътя към рекорден 24-ти трофей от Големия шлем и се класира за втория кръг във Flushing Meadows, където ще срещне непретенциозния Бернабе Сапата Мирайес. Освен това, то за балканеца предстои след края на състезанието да се завърне и на върха в световната ранглиста, с което ще продължи да подобрява рекорда си за най-много седмици като номер едно, като към момента постижението му начислява 389 понеделника на челната позиция в класацията на АТР.

Още от първите точки в двубоя ясно личеше нагласата на световния номер две да държи топката дълбоко в съперниковата половина, с което предизвикваше немалко неточности от ракетата на французина, който в старанието си да поддържа нивото на фаворита често прибързваше с решенията си и инкасира пробив още на старта. Сдобил се с желания аванс, Джокович загатна и за страхотния си сервис в последните седмици, който му носеше комфорта да е уверен в спечелването на собствените си геймове, за да пресира умело противника си на ретур.

Самият Мюлер пък всячески показваше афинитета си към това да се надиграва с 3-кратния носител на трофея в Ню Йорк, но покриването на голям периметър от корта единствено го задържаше за по-дълго в разиграванията, преди сърбинът да пласира уинър, като този сценарий се разигра многократно в хода на сета, завършил с "геврек" в полза на втория поставен след едва 23 минути.

Наказателната акция на Джокера обаче далеч не приключи дотук, след като той все така безгрешно стоеше в размените от основната линия и наложил изцяло своята доминация в срещата, се сдоби с предимство от пробив. В този момент французинът най-после съумя да вкара последователно няколко страхотни сервиса и сложи край на серията от осем поредни гейма на Джокович, при което се разписа за първи път в резултата и отпразнува стореното, като вдигна ръце във въздуха и заслужи овациите на публиката.

Шампионът в Синсинати обаче далеч не се трогна от този миг и остана верен на доминантния си стил, за да дублира аванса си в резултата и макар внезапно да допусна спад в сервиса си, довел до рибрейк за Мюлер, то световният номер две вдигна оборотите с бързи комбинации от своя форхенд и отново взе своето, преди да се доближи на само сет разстояние от крайния успех.

В третата част неточностите в играта на сърбина се увеличиха значително, докато непоставеният тенисист наглед намери вдъхновение и се представяше повече от отлично в миговете си на сервис, печелейки всяко от първите си три подавания на нула. Въпреки това обаче, то с всяка изминала минута напрежението се покачваше и Джокович все по-концентрирано покачваше натиска си върху колебливия бекхенд на световния номер 84, чиито нерви не издържаха в седмия гейм и по най-болезнения начин, правейки двойна грешка, Мюлер предаде началния си удар в актива на фаворита. Оттам насетне 23-кратният шампион в Шлема взе всичко в свои ръце и без каквито и да било колебания довърши започнатото още на ретур, триумфирайки с шестата си поредна победа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Завръщане със стил: Джокович помете първото си препятствие на US Open! Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | александре мюлер | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook