20 от 20 и финал в ИУ: Бъдещето принадлежи на Алкарас, но моментът е за Надал!

от в 04:07 на 20.03.2022
Калоян Соколов

Двубоят между Рафаел Надал и Карлос Алкарас бе определен за гвоздея в програмата на днешния ден, в който щяхме да разберем имената на двамата финалисти на Мастърса в Индиън Уелс. Сблъсъкът на поколенията изцяло оправда очакванията към себе си и се насладихме на сериозно количество първокласен тенис, но опитът на четвъртия поставен си каза думата в решителните мигове от срещата и той се наложи с 6:4 4:6 6:3, осигурявайки си място на финала, където ще си оспорва трофея с местния представител Тейлър Фриц.

Алкарас започна на много високи обороти и засипа своя съперник с мощни удари, които почти винаги водеха до уинъри. Това помогна на младока да стигне до мигновен пробив, а впоследствие той оцеля в 13-минутна битка, за да удържи собственото си подаване. Проблемите на Рафа не спряха дотук, тъй като  изостана с 0:30 в последвалия гейм, само че прояви характер и най-после се разписа в резултата. Тогава дойде ред на огромен спад от страна на Карлос, който допусна серия от бързи грешки и изведнъж се оказа догонващ с 2:3 гейма.

Надал продължи да доминира случващото се на корта, като блесна с феноменален пасингшот от форхенд, достигайки до пореден брейкбол на сметката си. В този момент последва магически ретур върху линията и 21-кратният шампион от Шлема се сдоби с комфортен аванс. Алкарас обаче беше твърдо решен да се бори за победата, което се видя от ответната му реакция. Световният номер 19 правеше къси диагонали с огромна лекота, а освен това впечатли с няколко отлични акции към мрежата, за да върне пробива.

Наред беше нов страхотен подвиг на Алкарас, защото тийнейджърът заличи пасив от 0:40 и достигна до заслужен паритет при 4:4. Все пак определено инициативата беше у Матадора, чиито силни изяви го изведоха до три поредни сетбола в десетия гейм. Младокът отново показа невероятна психологическа устойчивост и заличи всеки един от тях, ала все пак се пропука в края и частта отиде в сметката на шампиона от Откритото първенство на Австралия.

Тези обстоятелства далеч не обезкуражиха 18-годишния играч, за когото последва най-лесно спечеленото подаване в двубоя, докато Рафа изглеждаше с една идея по-отпуснат в действията си. Изведнъж поривите на вятъра се засилиха сериозно, с което условията придобиха почти невъзможен за игра вид и станахме свидетели на цели четири поредни пробива.

Серията от брейкове продължи с пълна сила до 4:4, когато Надал имаше всички шансове да направи решителната крачка към успеха, ала по-неопитният тенисист измъкна близо 20-минутен гейм и впоследствие не сбърка от сервис линията, като така всичко щеше да се реши в трети сет.

Решителната част предложи множество емоции, а испанците се стремяха да вземат топката рано и да поемат инициативата при първа възможност. Алкарас вкарваше отлично късите си топки в употреба, само че манакорецът измъкваше редица наглед загубени точки, впечатлявайки с фамозни отигравания в близост до филето.

Първите точки за пробив се откриха пред 19-ия в света, но началният удар на фаворита се задейства и опасността беше избегната. Този момент оказа решително влияние върху изхода на мача, тъй като оттам насетне Матадора беше напълно безпогрешен и не остави никакви шансове на младия си сънародник, надделявайки в тази над тричасова епична битка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
20 от 20 и финал в ИУ: Бъдещето принадлежи на Алкарас, но моментът е за Надал! Калоян Соколов
Теми:  
atp | индиън уелс | карлос алкарас | Обзори | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook