Отличен Григор навакса сет и пробив пасив срещу Лайович и е 1/8-финалист в Монте Карло!

от в 21:21 на 12.04.2022
Мирела Николова

Григор Димитров стартира с безапелационен успех в тазгодишното издание на Мастърса в Монте Карло, но в днешния си двубой трябваше сериозно да се потруди, за да сломи съпротивата на световния №49 Душан Лайович. Нашият сънародник бе изправен до стената, изоставайки със сет и пробив, но показа забележителна психическа устойчивост и сътвори обрат, за да оформи крайното 4:6 6:3 6:2 за малко повече от 2 часа престой на корта. По този начин българинът се класира за четвъртия си пореден осминафинал в Княжеството, като в битка за място сред последните осем ще се изправи срещу победителя от скандинавското дерби между четвъртия поставен Каспър Рууд и 18-годишния Холгер Руне.

Първата ни ракета се нуждаеше от време, за да се нагоди към атмосферните условия в Монако днес, което доведе до пробив още в откриващото му подаване. Сърбинът бе много прецизен при подбора и насочването на ударите си и често успяваше да достигне до удобна възможност да завърши с уинър, а това в комбинация с големия брой неточности от ракетата на нашето момче помогна на Лайович да отрази шанс за рибрейк в третия гейм и да опази преднината си.

Световният №49 запази високото си ниво на игра и в седмия гейм отново постави под напрежение сервиса на българина, достигайки до два поредни брейкбола, но тогава последваха няколко първокласно проведени разигравания от страна на Димитров, който не позволи да се стигне до втори брейк и остана близо до съперника си в резултата – 3:4. От своя страна, бившият финалист в Княжеството сервираше безпогрешно и не загуби нито точка в последните си две подавания, за да прибави откриващата част към своята сметка.

Въпреки негативния изход от предходния сет в играта на хасковлията се наблюдаваше възходяща градация, което оказа своето влияние в първите минути на втората част. Най-добрият ни тенисист успяваше да пласира ударите си дълбоко в противната половина и вече все по-често предприемаше пътя на атаката. Това го изведе до две възможности за пробив още в самото начало, но за съжаление, те отидоха в историята след пропуски от ракетата на световния №29. Паритетът остана непокътнат до 2:2, когато Григор допусна значителен спад в концентрацията си, довел до редица непредизвикани неточности и два брейкбола за сърбина, още първият от които бе материализиран след двойна грешка на Димитров. 

Случилото се по никакъв начин не повлия на увереността на българина, тъй като той моментално се мобилизира и благодарение на вариативната си игра осъществи светкавичен рибрейк, подпечатан с марков уинър от бекхенд по правата - 3:3. От там насетне нашето момче бе във водеща позиция до самия край на сета и категорично бе по-стабилният от двамата в оставащите минути от частта, което доведе до нов пробив в неговия актив и серия от 4 поредни спечелени гейма, узаконила успеха на Гришо във втория сет.

Продължителните размени в третата част бяха изключително често срещано явление, като в по-голямата си част бяха печелени от най-добрия ни състезател, който успяваше да вкара разиграванията в удобно за себе си русло и миксирайки по превъзходен начин ударите си, взимаше надмощие в игрови план. Така той достигна до пробив в петия гейм, който впоследствие бе комфортно затвърден за 4:2. Устремът му продължи с пълна сила и след поредната си страхотна продукция Григор дублира аванса си от брейк, а от там насетне нямаше сила, която да го спре по пътя му към осминафиналната фаза.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Отличен Григор навакса сет и пробив пасив срещу Лайович и е 1/8-финалист в Монте Карло! Мирела Николова
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | душан лайович | монте карло | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook