Пълна изолация, карти и бащински грижи: Как Джокович се подготвя за финал от Шлема?

от в 14:36 на 10.07.2022
Калоян Соколов

Новак Джокович днес ще изиграе своя рекорден 32-ри финал от Големия шлем и наглед това би трябвало да означава, че сърбинът напълно е свикнал с чувството да бъде в такава позиция и не изпитва никакво притеснение от залога на мача. Самият доскорошен номер едно обаче призна, че това далеч не е така и все още емоциите преди подобен сблъсък са много силни и дори той не е имунизиран към нервното напрежение, а ето по какъв начин се подготвя 20-кратния "мейджър" шампион за най-специалните битки в света на тениса:

"Финалите от Големия шлем не могат да се сравняват с нищо друго. Това е последният ден от турнира и е кулминационият момент на здравата работя, която те е отвела до този момент. Усещаш едновременно вълнение и напрежение. Обикновено моите близки хора ме оставят напълно сам и почти не комуникираме в часовете преди мача. Опитвам се да намеря своята зона и да изведа ума си до състояние на абсолютен мир.

В Австралия финалните двубои се провеждат вечерта и тогава завършвам загрявката си около 2 часа преди началото на двубоя. След това обичам да играя на карти UNO с хората от моя щаб, което е част от рутината ми. Впоследствие прекарвам насаме между 30 и 45 минути, през които правя различни дихателни упражнения, визуализации и се опитвам да се фокусирам максимално, така че да бъда във възможно най-доброто си психологическо и емоционално състояние за предстоящата среща.

На Уимбълдън съм заедно с децата ми и нещата се случват по-различно. Събуждам се и веднага започвам да си играя с тях. Разбира се, не спирам да обръщам внимание на хранителните си навици и гледам да подготвя тялото си и ума си по начин, който да ми позволи да покажа най-добрите си способности.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Пълна изолация, карти и бащински грижи: Как Джокович се подготвя за финал от Шлема? Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | любопитно | новак джокович | уимбълдън 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook