2 години по-късно: Джокович допусна поражение при завръщането си на австралийска земя!

от в 06:01 на 02.01.2023
Мартин Петков

Преди точно година Новак Джокович преживя своебразен кошмар, след като отказа да се ваксинира срещу бушуващия усилено по това време COVID-19 и поради тази причина не бе допуснат до пребиваване на територията на Австралия. Сърбинът макар и да акостира на Зеления континент за участието си на Аустрелиън Оупън, то след множество съдебни дела в крайна сметка бившият номер едно беше депортиран от страната и получи тригодишна забрана за влизане в държавата. Впоследствие през ноември визата на Ноле беше подновено и преди по-малко от седмица 21-кратният шампион от Шлема пристигна в Австралия, където след по-малко от месец ще опита да завоюва рекордния си 22-ри "мейджър" трофей, ала пътят му към Мелбърн преминава през участие на подготвителната надпревара в Аделаида.

За световния номер 5, когото за последно наблюдавахме на корта в дните около Коледа, когато той се включи в демонстративния отборен турнир World Tennis League, през днешния ден, малко над 24 часа по-късно след настъпването на 2023-та година, предстоеше да постави официалното начало на новия тенис сезон за себе си, като обедини сили със своя добър приятел Вашек Поспишил за състезанието на двойки в австралийския град. Това се явяваше дебют в партньорството между двамата съоснователи на асоциацията PTPA, като в първия си сблъсък рамо до рамо на корта те оставиха добри впечатления, но бяха надиграни от тандема на Томислав Бъркич и Гонзало Ескобар, които се поздравиха с победата след решителен тайбрек - 4:6 6:3 [10:5], и във втория етап на турнира ще срещнат шампионите от Ролан Гарос - Марсело Аревало и Жан-Жулиен Рожер.

Откриващите минути на двубоя ни предложиха отличен поглед върху страхотното разбирателство, което цареше в сръбско-канадското дуо, като всеки от двамата специалисти на сингъл отдаде своя ключов принос в играта на мрежата и след само три изиграни гейма, то те вече разполагаха с пробив аванс. Оттам насетне фаворитите поеха контрол над случващото се, като бяха повече от безупречни в миговете си на начален удар и напълно закономерно на база видяното, откриващият сет беше записан в сметката на тандема на 21-кратния носител на "мейджър" трофеи.

Във втората част обаче нещата далеч не протекоха така благополучно за сръбско-канадското каре, след като световният номер 98 допусна известен спад в своето сервиране, правейки и двойна грешка, при което съперниците им не чакаха втора покана и чрез стабилност от основната линия пробиха за 3:1. В последвалото подаване на Бъркич и Ескобар, когато те трябваше да затвърдят завоюваното предимство, видяхме отново в действие "Мистър ретур", както е известен Ноле, и фаворитите разполагаха с четири поредни шанса за рибрейк, но липса на решителност в разиграванията помрачи доброто им представяне и те освен че не съумяха да редуцират пасива си, броени минути по-късно трябваше да разочарованието от изравняването на резултата в отделните сетове.

При така стеклите се обстоятелства, то двете карета без време за губене трябваше да насочат погледите си към решителна трета част, която представлява тайбрек до 10 точки. В него никоя от двойките не поемаше излишни рискове преди първата смяна на полетата, ала веднага след нея дойде първият минипробив, който беше породен от добрия рефлекс на канадеца и той изведе дуото си до аванс от 4:3 пункта. Впоследствие Джокович застана на подаване, за да увеличи преднината на своето каре, но двойна грешка, последвана от сбъркано воле на Поспишил, означаваха пълен обрат в статуквото, от който Бъркич и Ескобар единствено наградиха и печелейки 7 от последните 8 точки за мача, триумфираха с крайния успех.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
2 години по-късно: Джокович допусна поражение при завръщането си на австралийска земя! Мартин Петков
Теми:  
atp | Аделаида | вашек поспишил | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook