В повторение на миналогодишния финал: Алкарас отново пречупи най-новия ATP шампион и е сред топ 8 в Мадрид!

от в 20:03 на 30.04.2024
Елеонора Александрова

На едва 20-годишна възраст Карлос Алкарас се утвърди, като една от големите звезди на мъжкия тенис през последните 2 години. Испанецът момента е в ролята на защитаващ титлата си в Мадрид, а днес той надви Ян Ленард Щруф в истински тенис трилър с 6:3 6:7(5) 7:6(4). Макар и германецът да съумя да спаси 4 мачпойнта при 5:3 в третия сет, в крайна сметка Карлитос се поздрави с крайния успех в решителен тайбрек. Така в следващия кръг Алкарас ще се изправи срещу Андрей Рубльов, който днес по-рано победи Талон Грийкспор.

Мачът започна доста нервно и за двете страни, като грешките предимно преобладаваха на корта. Въпреки това, интрига не липсваше и още в самото начало и двамата имаха възможности за пробив. Постепенното обаче нивото на игра у Алкарас се вдигна, като необичайните и опасни удари на испанеца започваха да става все по-ефективни. С всяка изминала минута испанецът изглеждаше все по-уверено и постепенно започваше да поема контрола в сета. За сметка на това грешките на германеца започваха да се увеличават. Така в шестия гейм световният номер 3 реализира пробив, чрез който да си осигури преднина. Бившият номер 1 съумя да запази преднината си до края на първата част и по този начин да си осигури преднината в сетовете.

Младият испанец продължаваше да поддържа темпото си от предните геймове. Докато Щруф все още не изглеждаше готов да бъде конкурентен на опонента си, то двукратният "мейджър" шампион си осигури пробив още в първия гейм. Световният номер 24 обаче не изглеждаше готов да се предаде и показа силен характер и още при 2:1 успя да изравни резултата. Следваха геймове със сравнително кратки разигравания. Без особени изненади в хода на сета, се стигна до тайбрек. Дългият гейм започна обещаващо за по-високо ранкирания тенисист, който поведе с 2 точки и изглеждаше близо до близо до победата. Въпреки трудната ситуация, в която Щруф се намираше, миналогодишният финалист показа най-доброто от себе си в този момент и съчетано с грешките на по-младия си опонент, успя да обърне тайбрека в своя полза и така да го спечели със 7:5.

Вторият сет, който продължи точно час се оказа голяма хапка за Щруф, който с всяка изминала минута допускаше все повече грешки, вследствие на умората от предната част. Алкарас се възползва от тази слабост на противника си, а резултатът бе налице - брейк в петия гейм и мачпойнт при 5:3. Осмият гейм се оказа преломният момент за развитието на срещата. Испанецът поведе с на 0 и бе на една топка от мястото си на 1/4 финалите на родна земя. Германецът обаче показа изключителна воля и демонстрирайки впечатляваща защита и превърна следващите минути на Алкарас в кошмар, като не само спаси всичките мачпойнтове в гейма, но и спечели три от следващите четири гейма.

Така дойде време за финалния тайбрек. Въпреки кризата, която световният номер 3 претърпя в последните няколко гейма, това не позволи на испанеца да се пречупи в дългия гейм и в най-ключовия момент от двубоя показа, че е твърдо решен да продължи кампанията си на родна земя с победа в тайбрека с 7:4.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В повторение на миналогодишния финал: Алкарас отново пречупи най-новия ATP шампион и е сред топ 8 в Мадрид! Елеонора Александрова
Теми:  
atp | карлос алкарас | мадрид | Обзори | ян-ленард щруф

Коментари





Следвайте ни в Facebook