Без особен блясък Джокович надхитри Шаповалов и ще търси шеста титла в Лондон!

от в 21:21 на 09.07.2021
Мирела Николова

Новак Джокович се класира за своя 30-и финал на турнири от Големия шлем и 7-и такъв на Уимбълдън! Това стана факт след страхотна победа в последователни сетове над световния №12 Денис Шаповалов. Макар канадецът да показваше брилянтна игра през огромна част от времето и дори на моменти да превъзхождаше опонента си, Ноле за пореден път показа пословичната си психическа устойчивост и спечели ключовите точки в двубоя, за да се поздрави с крайния успех - 7:6(3) 7:5 7:5. В мача за титлата първият в света ще се изправи срещу Матео Беретини, за когото това ще бъде дебют в подобна фаза на надпревара от Шлема.

Шаповалов навлезе в срещата изключително уверено и без капка напрежение налагаше своя ритъм на игра. Във второто си подаване световният №1 изпита колебания, от които канадецът незабавно се възползва и две допуснати двойни грешки, комбинирани с крайно настъпателна игра от страна на Денис, костваха на фаворита пасив от ранен пробив и 1:2. От своя страна, левичарят продължи да доминира събитията на корта благодарение на блестящото си представяне във всеки един аспект. Началният удар бе неговият най-верен съюзник, който го държеше далеч от неприятности и често не позволяваше на сърбина дори да влезе в разиграване.

Младокът бе безупречен от сервис линията по време на целия откриващ сет, но подавайки за затваряне на частта, той допусна напрежението да го завладее, което доведе и до няколко непредизвикани неточности от неговата ракета. Новак не се нуждаеше от специална покана и оползотвори възможността си по най-добрия начин, реализирайки пробив в последния възможен момент - 5:5.

Последваха два бързи гейма за сервиращите, което предопредели изиграването на решителен тайбрек. В него отново Джокович бе този, който изостана с минипробив, но оттам насетне сърбинът взе контрола в свои ръце и бавно, но методично топ поставеният се приближаваше до успеха в частта, който стана факт след двойна грешка от ракетата на по-нискоранкирания тенисист.

Във втория сет Шаповалов продължи да играе над стандартите си и да печели категорично всеки свой сервис гейм. Не с това можеше да се похвали балканецът, който на два пъти трябваше да спасява подаването си, наваксвайки изоставане с 0:40 и 15:40. Точно в тези моменти обаче Ноле успяваше да извлече максимума от началния си удар и да поддържа равенството в резултата - 3:3.

Паритетът се запази до 5:5, когато водачът в ранглистата отново издебна момента да нанесе решителния си удар и след няколко изумителни отигравания, придружени с двойна грешка на брейкбол, Джокович осъществи късен брейк, който се оказа напълно достатъчен за белградчанина, за да увеличи аванса си в отделните части.

Третият сет започна колебливо за сервиращите, всеки от които трябваше да отразява по 3 точки за пробив в самото му начало. Пропуските в играта на Шаповалов започнаха да зачестяват, докато световният №1 запази високото си ниво и без да блести с нещо зрелищно, печелеше рутинно подаванията си. В Тилдъновия гейм сърбинът постави под сериозно напрежение съперника си, но младият играч демонстрира, че няма намерение да се предава, и отново се подаде напред в резултата без пробиви.

Джокович изчакваше търпеливо момента си, който отново дойде при 5:5. Тогава сервисът на 22-годишния състезател претърпя пълна катастрофа и той допусна две двойни грешки, които му струваха изключително скъпо, а именно инкасиране на брейк. Сервирайки за място на финала, 5-кратният шампион в Лондон бе повече от категоричен и след 2 часа и 44 минути си осигури място в двубоя за титлата!

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без особен блясък Джокович надхитри Шаповалов и ще търси шеста титла в Лондон! Мирела Николова
Теми:  
atp | денис шаповалов | новак джокович | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook