Григор се върна от 2:5, отрази два мачбола и заслужи място на полуфиналите в Мелбърн!

от в 13:39 на 07.01.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров отново трябваше да изстрада своята победа, но този път път показа далеч по-качествен тенис и успя да сътвори нов обрат. Това се случи в сблъсък срещу непредсказуемия Ботик ван де Зандсхулп, чиято съпротива се оказа не по-лесна за преодоляване от изговарянето на цялото му име, само че най-добрият ни състезател намери сили да надвие коравия нидерландец и така намери място на полуфиналите от ATP 250 надпреварата в Мелбърн. Въпреки че нашето момче изоставаше с 2:5 в решителния сет и беше изправено пред мачбол, то съумя да изкове феноменален обрат в днешния двубой, който продължи близо 3 часа - 6:7(5) 6:0 7:5.

В сблъсък за място на финала ще го очаква непознат опонент, след като сензационно за тази фаза се класира квалификантът Максим Креси. Американецът разполага с много нестандартна игра и постоянно търси излизанията към мрежата, така че се очертава много интересен мач в утрешния ден.

Срещата започна с по две лесно спечелени подавания за играчите, но Григор определено нямаше нужната сигурност в своите удари и се стремеше да ги подсигурява. Неговият опонент пък стоеше доста стабилно на корта и притисна родния ни представител в петия гейм, когато спечели разиграване от 26 удара и така достигна до точка за пробив. Напрежението пък, изглежда, завладя първата ни ракета, защото последва двойна грешка от негова страна и нидерландецът вече разполагаше с пробив аванс на сметката си.

Отговорът на нашия сънародник беше мигновен, като вече го виждахме да изостря далеч повече своя форхенд, а именно от тази страна дойдоха няколко последователни чудесни атаки, които позволиха на Григор да стигне до паритета. Последваха нови проблеми на начален удар за българина, само че сервисът се притече на помощ и той поведе с 4:3.

Ван де Зандсхулп се опита да отговори светкавично на предизвикателството, но пропиля преднина от 40:0 и изведнъж беше изправен пред брейкбол. Тогава дойде неочаквана къса топка от страна на непоставения играч, която изненада сериозно Гришо и той изкара рутинен бекхенд в аут. Скоро пред Димитров се откри нов шанс, който бе пропилян чрез зле изпълнен блок ретур. В крайна сметка световният номер 57 се измъкна след още няколко добре замаскирани скъсени удара и така равенството властваше на корта при 4:4.

Забелязваше се обаче как форхендите на аутсайдера се забиват все по-често ниско в мрежата и позицията му стана напълно дефанзивна, докато Григор постепенно набра нужната инерция и вече действаше достатъчно вдъхновено, за да поема често инициативата. Ботик също направи известен прогрес в своите действия и комбинацията от тези неща доведе до изиграването на тайбрек.

Там двамата вървяха точка за точка до 3:2 в полза на хасковлията, когато той пласира прекрасна бекхенд права, ала се поколеба да излезе напред към мрежата и накрая загуби разиграването поради лошо изпълнена къса топка. Това даде началото на печеливша серия в полза на нидерландеца, чиято устойчивост му донесе преднина от минипробив. Григор моментално възстанови паритета с отличен обратен минаващ удар, но ван де Зандсхулп пое контрола над следващите две разигравания и заслужено спечели първата част.

Това не повлия по никакъв начин негативно на третия поставен, който показваше далеч по-голяма линейна скорост в ударите си спрямо противника и веднага осъществи пробив, поставяйки форхенд пасингшот точно върху линията. Действията на нидерланеца ставаха крайно несигурни, а неточностите изобилстваха в представянето му, което позволи на родния ни представител да придобие още по-голяма увереност и така да поведе със солиден аванс от 4:0 гейма.

Димитров си служеше по перфектен начин със слайса си през тези минути, тъй като с него нарочно привикваше в предни позиции ван де Зандсхлуп, чиито волета не бяха никак убедителни и се превръщаше в лесна плячка за световния номер 28. Тоталната доминация на Григор пък му позволи да реализира трети брейк в своя полза и втората част приключи за едва 27 минути, в които непоставеният състезател не спечели нито един гейм.

Третият сет предложи равностойна битка, а качеството на тениса постоянно се вдигаше. Наглед превесът продължаваше да бъде в полза на Григор, ала нидерландецът се измъкваше с невероятни изпълнения в решителните моменти и не позволяваше да бъде пречупен. Въпросните моменти вляха прилив на енергия у по-нискоранкирания играч и той на практика престана да греши, докато първата ни ракета неколкократно прекалено форсираше нещата и това му коства загуба на неговото подаване.

Ботик продължи с подема в представянето си и скоропостижно затвърди взетата преднина, за да се откъсне напред с 5:2. Нашият сънародник обаче беше готов да даде най-доброто от себе си, макар че беше опрян до стената. Гришо първо намали изоставането си до 3:5, след което отрази мачбол и пласира великолепен форхенд по правата, с който маркира връщането на пробива.

Димитров не спря дотук и можеше отново да отмъкне началния удар на ван де Зандсхулп. Бекхендът по правата донесе два важни уинъра в полза на българина и сякаш триумфът изглеждаше само на крачка разстояние, само че нидерландецът направи истинско показно на прийома сервис воле и засега оцеляваше. Драмата се разрази с пълна силна сила при поредната брейк точка пред третия поставен, когато той помисли съперников удар за сгрешен и това му коства успеха в разиграването.

Предимства в гейма продължаваха да се редуват постоянно, като в крайна сметка Григор пласира поредния си емблематичен обратен минаващ удар в мача и впоследствие най-после се възползва от петата възможност пред себе си. Обратите далеч нямаха намерение да приключват и положението стана критично за хасковлията, защото той допусна две двойни грешки при сервирането си за мача, но все пак намери воля да ги преглътне и да се поздрави с тази толкова изстрадана победа!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор се върна от 2:5, отрази два мачбола и заслужи място на полуфиналите в Мелбърн! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | мелбърн | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook