Григор след обрата: Петият сет беше шега; приоритет сега ми е завръщане в топ 10, а не Шлем

от в 12:32 на 30.08.2023
Мирела Николова

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров постигна нещо историческо по-рано тази нощ, след като постигна своя първи обрат от 0:2 сета в кариерата, надвивайки Алекс Молчан на старта на US Open. Българинът трябваше да прекара цели 4 часа и 40 минути и да спаси 3 мачбола, за да достигне до крайния успех, като на последвалата си пресконференция сам определи двубоя като "абсурден". Родният ни представител засегна и още любопитни теми, сред които физическото си състояние, целите си към момента, както и предстоящия двубой срещу Анди Мъри във втория кръг.

За развитието на двубоя

- Трябваше да издържа докрай. Първите два сета бяха много разочароващи. Усещах, че през повечето време контролирам играта, че бях по-активният на корта, но в същото време правех и повече грешки. Беше много обезсърчаващо, че не можах да използвам възможностите си и да поставя под напрежение неговите подавания. Сервирах добре, а не успявах да се възползвам от това. В един момент се чувствах много странно и се питах какво правя толкова грешно.

В началото на третия сет си казах, че играя много добре и просто трябва да съм малко по-агресивен. Завърши 6-1, което беше добре за мен, защото спестих малко сили. Знаех, че той може да страда физически в четвъртия, но знаех, че той също е тежък опонент и няма да се откаже лесно. Петият сет беше просто някаква шега, нямам думи, абсурден.

За това, че е издържал физически въпреки своята възраст

- Страхотно е, невероятно, нямам какво повече да кажа. Да чувствам тялото си добре, да нямам никакви болки - фантастично е. Пожелавам на всички играчи на тази възраст да се чувстват по този начин. Изненадан съм приятно, усилията се отплащат. Чудесно е за всички мои кондиционни треньори през годините да станат свидетели на подобно нещо. Мисля, че за първи път се връщам от 0:2 сета. Започнах да мисля по този въпрос и си спомних, че съм губил петия сет, но никога не го бях печелил.

За това да бъде част от "междинното поколение", и промените, които предстоят в тениса

- Това не е част от любимите ми теми за обсъждане, но ще кажа следното: в моите очи ние бяхме това междинно поколение. Колко от нас играят на тази възраст? В момента в Тура няма особено много играчи на по 32-33 години. За мен да бъда част това поколение, е възможност да видя отблизо всяка една част от прехода, като съм убеден, че в следващите години ни предстоят много промени. Алкарас постави летвата много високо за младите, които са на около 20 години. Любопитен съм да разбера как ще се развие всичко в следващите 2-3 сезона. Мисля, че ще се изненадаме колко много промени ще има.

За предстоящия двубой срещу Анди Мъри

-  Играли сме много един срещу друг. 11 пъти. Не мисля, че има някакви тайни, които могат да ни кажат треньорите преди мача. Ще подходя като към всеки друг мач. Той играе все по-добре, изглежда по-развълнуван на корта. Очаквам да бъде много тежък мач. Сигурен съм, че всеки от двама ни ще подходи с една и съща нагласа.

Да, треньорите ми Джейми и Дани в миналото са работили с Анди, но подготовката за предстоящия мач няма да бъде нещо по-различно в сравнение с останалите, защото тримата разговаряме много преди всеки един двубой и за всеки тенисист, когото обичаме да наблюдаваме. Няма да измислим някакви луди стратегии, просто мач като всеки друг.

Всъщност любимият ми сблъсък срещу Мъри е полуфиналът в Акапулко. Лесно е да играеш, когато си в зоната и всичко се получава. В Акапулко усетих, че имам предимство и спечелих в последователни сетове. За мен този двубой изпъква най-силно в съперничеството ни.

За насладата от тениса и рутината

- Винаги се наслаждавам, когато съм на корта. Определено има моменти, в които трябва да се настроиш по-различно, да се погрижиш за тялото си малко повече, да внимаваш какво ядеш, да видиш как ще планираш тренировките си в хода на цялата седмица. Когато си млад, няма да има проблем, ако пропуснеш някаква част от рутината си, като например някое ядене или да спиш по-малко. Сега обаче е по-различно. Виждам го, но и се наслаждавам повече. Чувствам се по-комфортно в момента. Продължавам да се радвам да се събудя в 6:30 и да изпия едно кафе, разхождайки се. Да, без съмнение в момента има тенисисти, които са по-добри от мен, но когато правя всички тези неща, се чувствам така, сякаш си давам един допълнителен шанс. Докато държа ракета, винаги имам шанс.

За шансовете си да завоюва трофей от Големия шлем

- Отдавна не съм печелил какъвто и да е турнир, така че искам да си поставя постижима цел към момента. Не казвам, че не съм способен да триумфирам на "мейджър" надпревара, ако се движа добре и се чувствам уверен. Да, има играчи, които могат да ме победят, но има и много, които аз мога да победя. Би било страхотно да спечеля турнир от Шлема, но в момента целите ми са в друга посока. Приоритетите ми са завръщане в топ 10, спечелване на титла отново. Искам да започна оттам и впоследствие да придобия по-голяма вяра в себе си.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор след обрата: Петият сет беше шега; приоритет сега ми е завръщане в топ 10, а не Шлем Мирела Николова
Теми:  
atp | us open 2023 | бгтенис | григор димитров | интервю | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook