Имаме нов шампион: Синер детронира Медведев в 3-часова епика и покори турнира във Виена!

от в 18:07 на 29.10.2023
Мартин Петков

Яник Синер е новият голям шампион на изключително силната АТР500 надпревара във Виена, след като детронира притежателя на отличието Даниил Медведев. Италианецът, който по-рано този месец постигна дебютната си победа срещу бившия номер едно и го сломи в спор за титлата на турнира в Пекин, демонстрира за сетен път колко голям път в развитието си е извървял през настоящия сезон и отново се наложи над топ поставения в състезанието, поваляйки го в епична тенис битка, продължила гладиаторските 3 часа и 4 минути - 7:6(7) 4:6 6:3.

По този начин световният номер 4 продължава да трупа сериозни позитиви и завоюва четвъртата си титла през 2023-та година, която също така се явява юбилеен 10-и АТР трофей в кариерата му.

Началото на финалната схватка наглед логично ни предложи действия без особен риск от страна на двамата топ поставени в схемата, като техните сервиси вършеха голяма част от работата при подаванията им. С отминаването на първата почивка за мача, италианецът опита да покачи агресията в играта си и започна да взима по-рано топката в разиграванията, ало това доведе до увеличаване на броя грешки в неговото представяне и за състезател от ранга на защитаващия шампион се оказа лесна задача да осъществи пробив.

Впоследствие обаче световният номер 3 далеч не засвидетелства класата на началния си удар и инкасира на свой ред купища неточности, които доведоха до светкавичен рибрейк, като оттам насетне станахме свидетели на сериозно превъзходство в полза на подаващите. В това русло се достигна до заключителния 12-и гейм, когато руснакът си осигури сетбол, но ръката на шампиона от Пекин не трепна под напрежение и той предизвика изиграването на тайбрек, където всеки от двамата финалисти имаше своите шансове, ала в крайна сметка младокът демонстрира по-здрави нерви, като се завърна от пасив с 1:4 и с 6:7 точки, за да се доближи на сет разстояние от титлата.

Старта на втората част пък ни предостави наглед най-доброто от репертоара на двамата състезатели, които почти неизменно влизаха в дълги и интензивни размени от дъното на корта, като успеваемостта в този аспект бе на страната на топ поставения, който скоропостижно до възможности за пробив. Изправен до стената, Синер изпълни поредица от блестящи сервиси, както и впечатли с умението си да пласира завършващи удари, което му помогна да отстои подаването си, но наложеното темпо от защитаващия шампион се оказа твърде висока летва за южнотиролеца и не след дълго, игрвоят превес на Медведев го изведе до реализирането на два поредни брейка.

Сдобил се убедителна преднина в резултата, московчанинът допусна загуба на концентрация и навлезе в серия от неточности, които му костваха частично редуциране на неговия аванс, но той запази необходимото хладнокръвие и затвори сета на собствен сервис, изпращайки финала в заключителната му фаза.

Решителната трета част пък се превърна в абсолютното украшение на турнира, след като на практика станахме свидетели на "тенис от друга планета", както гласи клишето. Първоначално двамата финалисти трябваше да се борят с цената на всичко за собствените си подавания на старта на сета, което ни предложи множество вълнуващи разигравания, свързани с удари, достойни за най-добрата точка в хода на надпреварата, но въпреки това, паритетът се поддържаше след отразени брейкболи и двете посоки.

Така достигнахме до превърналия се в грандиозен четвърти гейм, който продължи над 20 минути, като проследихме цели 13 дюса в него, преди в крайна сметка прекомерният брой неточности да се окаже пагубен за Медведев и италианецът оползотвори деветата си възможност за осъществяване на пробив. Умората от гладиаторската битка на ретур обаче донесе и също толкова негативи за световния номер 4, който мигновено застана на сервис и инкасира серия от грешки, довели до светкавичен рибрейк в актива на бившата първа ракета на планетата, ала събитията отново се повториха и руснакът своеобразно върна жеста на противника, предавайки началния си удар в неговата сметка. Оттам насетне Синер съумя да се стабилизира най-вече на психологическа основа, като наложи темпото си в разиграванията и макар да пропусна да сложи точка на спора още в идното подаване на шампиона от US Open 2021-ва, то стори необходимото при собствен сервис и благодарение на немислима грешка на руснака в близост до мрежата, се завърна от 15:40 в гейма, за да официализира триумфа си с титлата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Имаме нов шампион: Синер детронира Медведев в 3-часова епика и покори турнира във Виена! Мартин Петков
Теми:  
atp | виена | даниил медведев | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook