Историческо: Ву повали топ поставения Фриц и за пръв път ще имаме ATP финалист от Китай!

от в 07:35 на 12.02.2023
Калоян Соколов

Китайският мъжки тенис дълги години не можеше да намери своя герой, но изглежда търсенето приключи, след като Ийбинг Ву се превърна в първия представител на страната, който достигна до финал на ниво ATP. 23-годишният състезател през миналата седмица загуби спора за трофея на Чаланджъра в Кливланд, но все пак съумя да се присъедини към Жижен Жанг и да дебютира в топ 100 на света, а днес пренаписа историята на спорта в родината си, надделявайки сензационно над топ поставения Тейлър Фриц с крайното 6:7(3) 7:5 6:4. По този начин Ву продължи към сблъсъка за трофея на ATP 250 турнира в Далас, където ще срещне сруг местен любимец, а именно 39-годишния Джон Иснър.

Началото беше по-добро за шампиона от Индиън Уелс, който веднага се сдоби с точка за пробив, само че азиатецът удържаше на натиска и дори често надделяваше в разиграванията от дъното на корта. Непоставеният сътезател вземаше топката максимално рано и съумяваше да диктува хода на разиграванията, само че Фриц можеше да разчита на вездесъщия си начален удар, с чиято помощ отрази два сетбола в деветия гейм и впоследствие триумфира в тайбрека, за да се откъсне напред в отделните части.

Наглед всичко изглеждаше решено, ала бившият номер едно при юношите продължи да вярва в шансовете си за успех и отрази цели пет брейкбола на старта на втория сет. Китаецът не показваше никакви признаци на разочарование и продължаваше да ниже множество завършващи удари от своя форхенд, докато Фриц видимо губеше търпение и се пропука решително при 5:5, което означаваше, че ще гледаме трета решителна част.

Там аутсайдерът продължи да бъде почти напълно безгрешен и имаше отговор за всяка една атака на топ поставения, чиито отигравания ставаха все по-неточни и закономерно световният номер 97 направи брейк за аванс от 3:2, който не изпусна до последно и можеше да се отдададе на емоциите, след като пласира печелившо драйв воле на мачбола си.

Още по-впечатляващото в случая е, че Ибийнг Ву се намираше на 1869-та позиция само допреди 11 месеца, но самият той заяви как всичко тепърва започва за него и с интерес ще следим докъде ще стигнат силите на младия азиатец в ATP Тура.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Историческо: Ву повали топ поставения Фриц и за пръв път ще имаме ATP финалист от Китай! Калоян Соколов
Теми:  
atp | далас | ийбинг ву | Обзори | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook