Кошмарът на фаворитите: Лайович детронира Рубльов и увенча с титла мечтаната седмица в Баня Лука!

от в 17:53 на 23.04.2023
Мирела Николова

Душан Лайович нанесе изненадващо поражение на световния №1 Новак Джокович в четвъртфиналите на турнира в Баня Лука, а днес се разправи и с втория поставен в схемата Андрей Рубльов, за да завоюва своята втора АТР титла. Финалът предложи първокласна битка на корта в босненския град, но след точно 2 часа и 33 минути игра сърбинът съумя да спре серията на шампиона от Монте Карло и да триумфира с 6:3 4:6 6:4. Това е първи трофей за световния №70 от лятото на 2019-а насам, който през утрешния ден ще му донесе скок от цели 30 позиции в световната ранглиста. 

Срещата стартира с колебания за руснака, който в опитите си да постигне завършващ удар допускаше сериозно количество непредизвикани грешки, довели до ранен пробив в актива на съперника. От своя страна, Лайович не спираше да доказва, че мястото му във финалния сблъсък е напълно заслужено, демонстрирайки качества както в офанзивен, така и в дефанзивен план. Не след дълго сърбинът излезе напред с 4:1, а оттам насетне загуби едва една точка на собствено подаване, за да се доближи на крачка от трофея.

След неубедителния си старт Рубльов побърза да вземе преимущество във втората част и още в дебютното подаване на противника пласира няколко отлични ретура, за да се оттегли на първата почивка с аванс от 3:0. Въпреки че съумя да възвърне паритета за 3:3, то впоследствие Лайович бе неспособен да се справи с връхлитащите го мощни форхенди от отсрещната страна на мрежата, които подпомогнаха руснака в това да реализира пробив в десетия гейм и да предизвика изиграването на трети решителен сет.

В началото на заключителната част станахме свидетели на поредна смяна на ролите, тъй като световният №6 позволи рязък спад в представянето си и ударите му все по-често не намираха очертанията на корта, поради което сърбинът се сдоби със солидна преднина от два пробива и 5:1. Макар да допусна да бъде пробит при първия си опит да затвори мача, то сервирайки при 5:4, Лайович бе непоклатим и скоро можеше да ликува с първи трофей от 4 години насам! 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кошмарът на фаворитите: Лайович детронира Рубльов и увенча с титла мечтаната седмица в Баня Лука! Мирела Николова
Теми:  
atp | андрей рубльов | баня лука | душан лайович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook