Куинс: Де Минор отново спря устрема на втория поставен Руне и ще спори за нов ATP 500 трофей!

от в 16:12 на 24.06.2023
Мартин Петков

Алекс де Минор през настоящата седмица за пореден път доказа, че е сред най-силните играчи на трева към момента в АТР Тура и се класира за финала на АТР 500 надпреварата в Куинс. Австралиецът, който на старта на кампанията си в Лондон сломи местната легенда Анди Мъри, изнесе поредната си наказателна акция на корта в английската столица и записа впечатляващ успех над дебютанта в полуфиналите на турнир на зелената настилка Холгер Руне, надделявайки над младежа, без дори да инкасира пробив в хода на сблъсъка - 6:3 7:6(2).

С успеха си световният номер 18 се класира за финала в състезанието, където срещу един измежду Себастиан Корда и топ поставения Карлос Алкарас ще търси втората си титла на трева в кариерата, след тази в Ийстбърн през 2021-ва година, която ще се явява и второто му отличие в колекцията от категория АТР 500, след триумфа му по-рано през годината в Акапулко, когато отново на полуфиналите надви скандинавеца.

Стартът на двубоя далеч не протече по искания от младия датчанин начин, след като той в дебютното си подаване нямаше удоволствието да разчита на първия си сервис, който пропускаше неизменно, и същевременно това му повлия негативно, довеждайки до серия от неточности, която му струва прескъпо, и пробивът в актива на седмия поставен беше факт. Впоследствие световният номер 6 подобри позицията си при размените от основната линия и не се влияеше от сечените удари на съперника си, като търсеше бърза развръзка от своя форхенд, ала австралиецът от своя страна напипа ахилесовата пета на Руне, която бе колебливото му представяне в близост до мрежата, съпроводено от нечист контакт с топката.

Двамата опитваха във всеки възможен момент да разчитат на силните си оръжия и поддържаха паритет в съотношението на силите, но скоропостижно повечето неточности от ракетата на втория поставен оказаха своето влияние и Де Минор се възползва от проблемите от противника си, за да осъществи втори брейк, за да запише откриващия сет, в който допусна едва една непредизвикана грешка, на сметката си.

С настъпването на втората част датчанинът прие още по-агресивна позиция на ретур и навлизаше значително навътре в корта преди първия си удар, с което не даваше почти никакво време за реакция на своя опонент и достигна брейкбол, ала изправен пред угрозата да изгуби началния си удар, опитният в играта на трева австралиец прибегна към прийома сервис-мрежа и отстоя своето. Последва затишие по отношение на интригуващите ситуации, като двамата безпроблемно провеждаха своите подавания, за да бъдем отведени до осмия гейм, когато световният номер 18 избра да рискува значително повече и решението му да промени тактическия си замисъл доведе до цели три възможности за брейк пред него, но Руне не трепна под напрежение и отговори с бързи комбинации в офанзивен план, продиктувани от острите му сервиси, за да оцелее.

Впоследствие това проработи вдъхновяващо за датчанина, който отново със завидно самочувствие започна да гради атаките си със своя форхенд и макар да станахме свидетели на кратко преустановяване на играта поради дъжд в 11-ия гейм, то вторият поставен продължи устрема си и достигна до два брейкбола, имащи статута на скрити сетболи, ала по-нискоранкираният тенисист остана верен на вариативния си начален удар и изпрати събитията в тайбрек. В него Руне видимо не се чувстваше оптимално физически, като крампите наглед го обзеха, както се случи и при предишния им двубой в Акапулко, като изходът от ситуацията беше аналогичен и Де Минор не допусна колебания, за да узакони триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Куинс: Де Минор отново спря устрема на втория поставен Руне и ще спори за нов ATP 500 трофей! Мартин Петков
Теми:  
atp | алекс де минор | куинс | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook