Мачът на турнира: Циципас сломи Синер в петсетово тенис бижу и продължава похода си на АО

от в 14:07 на 22.01.2023
Калоян Соколов

Стефанос Циципас изглеждаше като основния претендент да спре деветкратния шампион Новак Джокович по пътя му към 22-ри "мейджър" трофей. Световният номер четири остана непобеден в дебютното издание на United Cup и се класира без загубен сет за осминафиналите на Аустрелиън Оупън, в които изглеждаше твърд фаворит срещу Яник Синер, имайки предвид как гъркът разгроми съперник в точно този турнир през миналата година.

Този път обаче Синер нямаше намерение да играе поддържаща роля в сблъсъка и беше напът да осъществи вдъхновяващ обрат, след като навакса пасив от 0:2 сета, но нервите му за пореден път не издържаха на най-голямата тенис сцена и Циципас продължи към финалната осмица в Мелбърн - 6:4 6:4 3:6 4:6 6:4. Там той ще премери сили с изненадата на турнира - Иржи Лехечка.

Началото беше крайно тревожно за Синер, който запрати поредица от форхенди с много в аут и закономерно инкасира пробив. Циципас също имаше сериозни проблеми на собствено подаване, но направи няколко отлични акции към мрежата и в крайна сметка отрази успешно три поредни брейкбола. Именно гръцкият тенисист налагаше темпото в двубоя и удряше далеч по-чисто топката спрямо опонента си, чиито удари изглежда напълно безконтролни и грешките се множаха скоропостижно от ракетата на южнотиролеца. Все пак младокът съумя да преодолее кризата в представянето си и изравни при 4:4, но реакцията на миналогодишния полуфиналист беше мигновена и откриващата част заслужено отиде в неговия актив.

Вторият сет се разви сходно, тъй като четвъртият поставен реализира ранен брейк, който обаче не можа да затвърди и силите на корта за пръв път изглеждаха толкова изравнени. Синер вкарваше изключително дълбоки ретури и подлагаше бекхенда на Циципас под постоянен натиск, само че не спираше да бъде неубедителен в завършващата фаза на играта, което позволи на балканеца отново да пробие в деветия гейм и да се откъсне напред с 2:0 части в общия резултат.

Наглед всичко изглеждаше предрешено, но точно тогава италианецът заигра най-добрия си тенис и започна да намира страничните линии с лекота. 16-ият в света ускоряваше невъобразимо топката и уинърите бяха често явление от негова страна в тези минути. Гъркът пък загуби изцяло чувството към ударите си и изобщо не приличаше на себе си, а всички това изведе 21-годишния тенисист до брейк за 3:1 и оттам насетне нямаше връщане назад за неговия съперник в сета.

Доминацията на южнотиролеца продължи с пълна сила в четвъртата част, където той изцяло неутрализира първото подаване на опонента си и печелеше над 60 процента от точките си на ретур. Въпросните обстоятелства накараха Циципас да влиза в непрестанни размени от дъното на корта, в които беше напълно обречен и можеше само да гледа как топката профучава покрай него. Световният номер три обаче не се обезкуражи, макар че изостана с пробив, и впоследствие измъкна два поредни сервис гейма от наглед невъзможни позиции, ала двукратният шампион от София не трепна и победителят щеше да бъде определен в пети решителен сет.

Там по-младият състезател направи фрапантен пропуска от смач още в първата точка и това сякаш върна увереността му, защото последва серия от неспасяеми сервиси, с чиято помощ откри резултата. Синер пък продължаваше умело да си служи с късите топки и търсеше всяка една възможност да смени ритъма на двубоя. Тогава обаче в главата на младока сякаш се промъкнаха спомените от последните турнири от Големия шлем, когато отпадна след петсетови сблъсъци в четвъртфиналната фаза, и видяхме нов сбъркан удар над глава, който беше последван от двойна грешка, и пред гърка се откриха три поредни точки за пробив.

Притиснат до стената, 21-годишнит играч показа как изобщо не е афектиран от трудната ситуация и отговори с пет последователни точки на сметката си, за да изравни при 2:2. Изглежда, въпросното героично измъкване нямаше някакъв особено положителен ефект върху италианеца и той отново изостана с 0:40 в следващото си подаване, като този път елинът не сбърка и малко по-късно можеше да вдигне победоносно ръце във въздуха.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мачът на турнира: Циципас сломи Синер в петсетово тенис бижу и продължава похода си на АО Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2023 | Обзори | стефанос циципас | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook