На косъм от мечтан дебют: Андреев имаше 2 мачбола, но допусна болезнена загуба на Уимбълдън

от в 17:15 на 26.06.2023
Мартин Петков

Дебютът на Уимбълдън за третата ни ракета Адриан Андреев не протече по искания от всички ни начин, след като младият ни сънародник остана на една точка разстояние от победата, но в крайна сметка напусна най-стария тенис турнир още на старта в квалификациите. Българинът имаше трудната задача в откриващия си мач върху "свещената трева", явяващ се негов първи официален сблъсък на зелената настилка в кариерата, да се изправи срещу 13-ия поставен Майкъл Мо, който в началото на година повали Александър Зверев и достигна до третия кръг на Аустрелиън Оупън, като през днешния ден се доказа и като боец, спасявайки два мачбола на третата ни ракета, за да го надвие в 3-часова битка с 6:4 3:6 7:6(4). 

По този начин дебютната проява на тревни кортове за Ади не се ознаменува с успех и за него предстои завръщане към Чаланджър надпреварите от идната седмица нататък, докато пред световния номер 119 остават още два кръга до място в основната схема на Уимбълдън.

Началото на двубоя, наглед очаквано, бе съпроводено от завишен брой неточности в играта на Андреев, който опитваше да се адаптира максимално бързо към зелената настилка и използваше сечени бекхенди в подготовката си за атаки, ала грешките от ракетата му и колебливият втори сервис натежаха, при което американецът излезе напред с пробив при първата почивка. Постепенно българинът стабилизира представянето си от основната линия и все по-често бе в ролята на победител при по-дългите размени, но за сметка на това отстъпваше сериозно по отношение на спечелените точки в по-късите разигравания, където в старанието си да е агресивен неистово пресилваше отиграванията си.

Същевременно световният номер 207 дори бе изправен пред угрозата за втори път да се раздели с подаването си, ала отрази брейкбол, за да остави интригата жива, но 13-ият поставен нито за секунда не допусна колебание на начален удар и спечели цели 85 процента от точките при втория си сервис, което бе основополагащо за това да запише откриващия сет срещу името си.

С настъпването на втората част софиянецът видимо вече придоби нужната рутина върху тревата и започна все по-уверено да навлиза навътре в корта при своите офанзивни акции, като експлоатираше плитките удари на противника си и ги превръщаше в уинъри за актива си, благодарение на което поведе с пробив. Впоследствие обаче Ади не задържа нивото си на начален удар константно високо и инкасира редица неточности в завършващата фаза на играта си, довели до заличаването на аванса му, ала светкавично младият ни сънародник откликна положително на случилото се и вдигна оборотите, окуражаван при всяка точка от своя щаб, като чрез дълбочината във форхенда си принуди Мо да греши и отново се сдоби с предимство от пробив.

Родният ни талант нагледно демонстрира с представянето си в следващите минути, че си е извадил изводите от по-рано в хода на сблъсъка, когато допусна рибрейк, като умело пласираше сервисите си и собственоръчно си създаваше възможност да нанесе завършващо отиграване от центъра на корта, при което остана хладнокръвен във важните моменти и изравни резултата в отделните сетове, изпращайки двубоя в заключителната му фаза.

Световният номер 207 пренесе силната си игра и на старта на решителната трета част, като продължи да е все така настоятелен в атаките си от своя дланов удар и позиционираше топките си в близост до линиите, с което продуцираше множество предизвикани грешки в представянето на американеца, чийто първи сервис също функционираше далеч от оптималното и брейкът в актива на Адриан не закъсня. Скоропостижно 13-ият поставен излезе от своеобразната дупка, в която се намираше през последния близо половин час игра, като покачи нивото на агресия и интензивност в своите действия, за да притисне нашенеца на ретур във фундаменталния пети гейм.

В него световният номер 119 взимаше рано топката с първия си удар и си осигуряваше възможността да задава темпото в разиграванията, която промяна в стила му го отведе до цели пет брейкбола, ала българинът именно в ключовите ситуации запазваше необходимото спокойствие и разгърна потенциала на своя начален удар, както и да на страхотната си защита, за да оцелее в маратонското си подаване, продължило над 10 минути - 4:2. Този момент подейства изключително вдъхновяващо за Андреев, който наглед придоби огромна доза самочувствие и скоропостижно си осигури два мачбола на собствен сервис в десетия гейм, но Мо именно в тези разигравания избра да рискува повече и решението му се ознаменува с успех, заличавайки пасива на софиянеца.

Третата ни ракета не допусна да рухне психически и светкавично засвидетелства уменията си в близост до мрежата, за да си завоюва точка за рибрейк, ала до такъв не се стигна след страхотното сервиране на световния номер 119, който поведе с 6:5 и броени минути по-късно разполагаше с два мачбола при начален удар на българина, но той остана хладнокръвен и изпрати всичко да се решава в супертайбрек. Там всичко сторено в рамките на тези три часа от страна на Адриан беше захвърлено от него с лека ръка, след като той инкасира главоломен брой грешки от рутинни позиции и спечели едва четири точки, преди американецът да узакони триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На косъм от мечтан дебют: Андреев имаше 2 мачбола, но допусна болезнена загуба на Уимбълдън Мартин Петков
Теми:  
atp | адриан андреев | бгтенис | майкъл мо | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook