На крачка от първия си четвъртфинал от 2019-а: Винъс се срина срещу 84-тата в света

от в 09:14 на 05.01.2023
Калоян Соколов

42-годишната Винъс Уилямс доказа, че възрастта повечето пъти е просто само едно число и откри сезона с двусетова победа на WTA 250 турнира в Окланд над сънародничката си Кейти Волинец. Това беше първи спечелен мач на сингъл за славната ветеранка от 18 месеца насам, когато преодоля откриващия кръг на Уимбълдън. Този успех обаче сякаш по-скоро се прие като единично явление и малцина очакваха бившата номер едно да задържи нивото си в хода на седмицата, но самата тя нямаше никакво намерение да забавя темпото.

Днес седемкратната шампионка от Шлема изигра нов първокласен двубой и дори сервираше за класиране в своя дебютен четвъртфинал от състезанието в Синсинати през 2019-та година, само че китайката Лин Жу съумя да постигне обрат и надделя в едно същинско тричасово тенис зрелище - 3:6 6:2 7:5. По този начин световната номер 84 си осигури място във финалната осмица, където ще премери сили с една измежду Кори Гоф и София Кенин, а Винъс ще се завърне на корта за предстоящия Аустрелиън Оупън, в който ще се включи директно в основната схема с помощта на "уайлд кард".

Началото далеч не беше бляскаво за Винъс, която изостана с ранен пробив и макар веднага да възстанови паритета, то тя допусна нова поредица от бързи грешки и азиатката излезе с брейк напред за 3:2. Оттам насетне обаче Уилямс върна лентата назад и просто не можеше да пропусне удар, което я вкара в серия от четири последователно спечелени гейма и така първият сет отиде в актива на 42-годишната състезателка.

Във втората част видяхме как силите на американката се поизчерпаха и тя рискуваше прекомерно много в опита си да удължава разиграванията. Този рискован ход пък не ѝ донесе никакви дивиденти и Жу се възползва от огромния спад на съперничката си, осъществявайки цели три пробива и съвсем скоро имахме заслужен паритет в общия резултат.

Решителният сет стартира далеч по-оптимистично за Винъс, чиито ретури редовно профучаваха неспасяемо покрай китайката и устремът на някогашната водачка в световната ранглиста я отведе до преднина от 5:3 в нейна полза и наглед всичко изглежда предрешено. Изведнъж играта на ветеранката се срина тотално, докато нейната съперничка намали неточностите от своята ракета и не загуби повече нито гейм в срещата, за да реализира един крайно впечатляващ обрат.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На крачка от първия си четвъртфинал от 2019-а: Винъс се срина срещу 84-тата в света Калоян Соколов
Теми:  
wta | винъс уилямс | лин жу | Обзори | окланд

Коментари





Следвайте ни в Facebook