Не толкова бързо: Колинс обърка правилата и отпразнува победата си предварително (видео)

от в 17:16 на 18.01.2023
Калоян Соколов

Несъмнено дългите формати допринасят за извеждането на турнирите от Шлема на едно ниво над всички останали тенис събития, защото обикновено най-големите класики са точно петсетовите двубои в решителните фази на "мейджър" състезанията.

Истината е обаче, че в миналото ставахме свидетели на свирепи изтезания за играчите, защото петата решителна част се играеше до два гейма разлика и редовно се стигаше до почти безкрайни срещи. Така например Джон Иснър и Никола Маю не можаха повече от 11 часа да излъчат победител в мача си от първия кръг на Уимбълдън през 2010-та, а накрая американецът триумфира със 70:68 в петия сет и на следващия ден нямаше никакви сили да се противoпостави на съперника си.

Това принуди организаторите да въведат тайбрек в петата част и на четирите надпреварите от Големия шлем, но дългият гейм започваше при различен резултат на всяко едно от тези събития и се взе решение да има единно правило, а именно изиграването на супер тайбрек до 10 точки, когато геймовете са 6:6 в съответно петия сет при мъжете и третия сет при дамите.

Изглежда обаче Даниел Колинс не е разбрала за това миналогодишно нововъведение и се стигна до изключително комична ситуация с нейно участие по време на срещата ѝ с Каролина Мухова от втория кръг на Аустрелиън Оупън. Миналогодишната финалистка изигра страхотен бекхенд по правата, с който поведе със 7:3 в тайбрека на решителния сет, но забрави как се нуждае от още три точки, за да се класира за следващия кръг и побърза в еуфорията да хвърли ракетата си на земята.

Впоследствие съдията обясни на американката, че тя има още работа за вършене на корта, а Мухова съкрати пасива си до 5:7 и не бяхме далеч от това да видим един от най-необикновените обрати някога, само че по-високоранкираната състезателка намери сили да задържи аванса си и вече наистина можеше да се зарадва на триумфа си.

Самата световна номер 11 пък сподели в последвалото си интервю на корта, че никога досега не е играла дълъг 13-ти гейм в решителната част на надпревара от Шлема и се чувства искрено засрамена от своето невежество, което още в реално време беше изписано не лицето ѝ.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Не толкова бързо: Колинс обърка правилата и отпразнува победата си предварително (видео) Калоян Соколов
Теми:  
wta | видео | Даниел Колинс | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook