Няма да има сблъсък Григор - Надал: Томпсън спаси три мачбола и шокира Матадора в Бризбейн!

от в 15:55 на 05.01.2024
Мартин Петков

Огромната сензация на АТР 250 турнира в Бризбейн е факт, след като домакинският представител Джордан Томпсън изигра безспорно най-добрия мач в кариерата си и повали Рафаел Надал, нанасяйки първо поражение на Матадора след завръщането му Тура. Сблъсъкът от четвъртфиналната фаза на надпреварата пък се превърна в абсолютна тенис епика, продължила невероятните 3 часа и 25 минути, при която световният номер 55 демонстрира непримирим дух и гладиаторски характер, за да спаси три мачбола и да шокира 22-кратния "мейджър" шампион - 5:7 7:6(6) 6:3.

По този начин последният австралиец, останал в схемата, подпечата класирането си за полуфиналите в надпреварата, където му предстои в утрешния ден да се изправи срещу родната ни първа ракета Григор Димитров в спор за място на финала. Предстоящият дуел между Томпсън и най-добрия ни тенисист пък се явява едва трети сблъсък в съперничеството, като до момента двамата си поделят по един успех, а оптимистичното за българина се е това, че именно той триумфира при последната им схватка, както и е значително по-отпочинал физически.

Началото на двубоя ясно загатна, че австралиецът далеч не е излязъл примирен със съдбата си в сблъсъка, като той нямаше никакво притеснение да влиза в интензивни разигравания с левичаря, макар и в повечето случаи именно Рафа да нанасяше решаващото отиграване. Постепенно обаче с развоя на срещата излизанията в близост до мрежата за световния номер 55 зачестиха и той многократно притискаше испанеца да търси рисков удар, което доведе до известен спад в равнището на фаворита, който започна да инкасира лековати неточности в старанието си да пласира топката върху линиите, докато Томпсън остана солиден от основната линия и обърна подаването на противника си от 40:15, за да осъществи пробив в седмия гейм.

Изостанал в догонващата позиция, 22-кратният "мейджър" шампион мигновено вдигна оборотите и прие изцяло агресивната позиция в размените, като впечатли с многоходовите си акции във фаза атака и рибрейкът в актива му не закъсня. Впоследствие манакорецът продължи да страда от липсата си на първи сервис, което позволяваше на световния номер 55 да навлиза навътре в корта за ретур и той придобиваше инициативата в известни отрязъци от срещата, ала Матадора именно под напрежение ни предоставяше най-доброто си лице и въпреки множеството дюсове, си гарантира изиграването минимум на тайбрек. До дълъг гейм обаче така и не се стигна, след като австралиецът си позволи да пусне плитки топки в половината на Надал, към които левичарят подходи крайно агресивно, за да реализира печелившо отиграване и благодарение на удар в мрежата от страна на Томпсън, бившият номер едно се сдоби с решаващ пробив, донесъл му успеха в откриващия сет.

На старта на втората част австралиецът запази мир на духа си и не остана подвластен на негативните емоции от случилото се, като дори прибегна към все по-често търсене на атаката в разиграванията и предизвика грешки от ракетата на левичаря, донесли му ранен брейкбол. Манакорецът пък на свой ред онагледи способността си да придава огромно въртеливо движение на топката и на бърза ръка преобърна съотношението на силите в срещата, осигурявайки си шансове за пробив.

Домакинският представител макар и да се намираше изправен до стената, остана хладнокръвен и благодарение на изпипания си прийом "сервис-мрежа", оцеля във въпросния миг, като малко над четвърт час по-късно попадна в сходна ситуация, когато залогът вече бе спасяването на мачбол, но подпомогнат от сгрешено воле на бившия номер едно, Томпсън си гарантира влизането в тайбрек. Там Надал стартира мечтано с два блестящи минаващи удара, за да се откъсне с двоен минипробив аванс и въпреки че инкасира серия от неточности, то в крайна сметка ветеранът си заслужи нови два мачбола при 6:4 в своя полза. От този момент нататък обаче аутсайдерът се превърна в своеобразна стена в близост до основната линия, като задаваше инициативата в разиграванията и съумя след поредица от изумителни разигравания да достигне сетбол, който материализира с фамозен удар над глава, за да изпрати сблъсъка в заключителната му фаза, близо три часа след неговото начало.

Стореното от световния номер 55 изигра фундаментална роля за него в срещата най-вече от психологическа гледна точка, предвид факта че той значително повиши своята самоувереност и без никакви притеснения, придоби пълната инициатива в разиграванията. Същевременно умората започна да тегне над Матадора, който вече все по-трудно оставаше конкурентноспособен физически на австралиеца и му се налагаше почти неизменно да играе в защита, което се оказа съпроводено от немалък брой грешки, както и позволи на Томпсън да развива играта си в атакуващ план, като той не се поколеба и скоропостижно се сдоби с предимство от пробив - 4:1.

В този момент испанецът даде ясни знаци, че изпитва болка в областта на лявото си бедро и се видя принуден да вземе медицински таймаут, при който му се наложи да се прибере до съблекалнята. Веднага след завръщането си на корта, Рафа опита да покачи още повече интензитета в размените, като във всеки удобен случай търсеше нанасянето на печелившо отиграване и макар да бе безупречен на собствен сервис, то световният номер 55 нито за секунда не допусна спад в равнището си на начален удар и официализира най-голямата победа в кариерата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Няма да има сблъсък Григор - Надал: Томпсън спаси три мачбола и шокира Матадора в Бризбейн! Мартин Петков
Теми:  
atp | бгтенис | бризбейн | григор димитров | джордан томпсън | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook